Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο «Παρθενώνας» των απαγορευμένων βιβλίων (video)

Εικόνα του άρθρου Ο «Παρθενώνας» των απαγορευμένων βιβλίων (video)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2016, 17:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γύρω στα 100.000 απαγορευμένα βιβλία, θα επιστρατευθούν για να δημιουργηθεί ένα πελώριο αντίγραφο του Παρθενώνα, το 2017, στην Friedrichsplatz του Κάσελ, στην Γερμανία.

Το έργο της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Μάρτα Μινουχίν «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» στο Κάσελ θα ανεγερθεί στο πλαίσιο της Documenta 14 (Αθήνα, 8 Απριλίου μέχρι 16 Ιουλίου 2017 και Κάσελ, 10 Ιουνίου μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2017). «Η λογοκρισία είναι ξανά ευρύτατα εφαρμοζόμενη. Το έργο δίνει παράδειγμα στάσης κατά της βίας, της διάκρισης και της μισαλλοδοξίας» τόνισε ο διευθυντής της Documenta, Adam Szmyczyk.

Επιλέχθηκε η Friedrichsplatz, επειδή ήταν πλατεία στην οποία έγινε καύση βιβλίων από τους Ναζί, το 1933, και επειδή είναι πλησίον του Fridericianum, της μεγάλης βιβλιοθήκης και μουσείου που οικοδομήθηκε το 1799 (κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, το 1941, από την αεροπορία των Συμμάχων, καταστράφηκαν 350.000 βιβλία εκεί).

Με αυτό το έργο η Μινουχίν αντιμετωπίζει των Παρθενώνα ως αισθητικό και πολιτικό αρχέτυπο της δημοκρατίας, η οποία είχε καταλυθεί στην πατρίδα της, την Αργεντινή, από την πολιτικο-στρατιωτική δικτατορία που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 1983 και εξαφάνισε συστηματικά κάθε ανατρεπτική πολιτιστική έκφραση, απαγορεύοντας και καίγοντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία.


Η Μινουχίν συνέλαβε την ιδέα να επαναφέρει σε κυκλοφορία το δημοκρατικό ιδεώδες τη στιγμή ακριβώς της πτώσης της στρατιωτικής χούντας. Στο πλαίσιο αυτού του μεγάλης κλίμακας συμμετοχικού έργου, χιλιάδες βιβλία (που ήρθαν στο φως από τα υπόγεια όπου τα είχε κλείσει ο στρατός) κάλυψαν ένα αντίγραφο υπό κλίμακα του Παρθενώνα, το οποίο κατασκευάστηκε από μεταλλική σκαλωσιά και εγκαταστάθηκε στη διασταύρωση των δύο διασημότερων λεωφόρων του Μπουένος Άιρες. Μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα, δύο γερανοί κατεδάφισαν τον Παρθενώνα, και τα βιβλία μοιράστηκαν στο κοινό και τους εκπροσώπους δημόσιων βιβλιοθηκών.

Τόσο η καλλιτέχνις όσο και οι διοργανωτές της Documenta απευθύνουν πρόσκληση σε όλους όσους ενδιαφέρονται να δωρίσουν βιβλία που «ήταν κάποτε απαγορευμένα, ή απαγορευόταν η διανομή τους, αλλά που σήμερα κυκλοφορούν και διανέμονται και πάλι σε έντυπη μορφή». 

«Μέλη του προσωπικού της documenta 14», όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση, «θα βρίσκονται στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης στις 19-23 Οκτωβρίου 2016 για να παραλαμβάνουν δωρεές βιβλίων για το «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων». Αν σκοπεύετε να παραστείτε στην έκθεση, παρακαλούμε επισκεφθείτε μας στο Agora. Επιπλέον, είστε ευπρόσδεκτοι να δωρίσετε βιβλία αποστέλλοντάς τα μέσω ταχυδρομείου ή φέρνοντάς τα οι ίδιοι είτε στην Αθήνα είτε στο Κάσελ».

Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ειδική φόρμα όπου μπορείτε να καταχωρήσετε τη δωρεά σας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back