Oikonomou pisoi

Ο καυτός Ιούνιος των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ο καυτός Ιούνιος των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2021, 20:24

Η αίσθηση ότι τα Γιάννενα περνάνε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών είναι έντονη. Και λογική επίσης, καθώς η ζέστη είναι συνεχής και αφόρητη στην πόλη, με υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος βρίσκεται στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, στις 23 με 25 Ιουνίου η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν σταθερά πάνω από τους 39 βαθμούς, ενώ το ίδιο καταγράφηκε και στις 30 Ιουνίου.

Στις 6 με 9 Ιουλίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφει ο σταθμός, είναι σταθερά πάνω από τους 35 βαθμούς.

Συγκριτικά με πέρυσι, με βάση τα στοιχεία από τον ίδιο σταθμό, η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει 2,6 βαθμούς Κελσίου, τον Ιούνιο:

  • Ιούνιος ‘21 υψηλότερη: 39,4°C Μέση τιμή: 21,9°C
  • Ιούνιος ’20 υψηλότερη: 34°C Μέση τιμή: 19,3°C
  • Ιούνιος ’19 υψηλότερη: 34,6°C Μέση τιμή: 25,1°C

Μέχρι στιγμής, στις πρώτες δέκα μέρες του Ιουλίου, η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Ιούλιος ’21 υψηλότερη (μέχρι 9/7): 36,8 °C  Μέση τιμή 25,7 °C
  • Ιούλιος ’20 υψηλότερη: 38 °C  Μέση τιμή 24,4 °C
  • Ιούλιος ’19 υψηλότερη: 37,3 °C  Μέση τιμή: 24,2 °C

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιούνιος ήταν από τους πιο θερμούς μήνες των τελευταίων τριών ετών, ωστόσο έχει καταγράψει και πιο ανεβασμένα στοιχεία.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μια πραγματικότητα που διεκδικεί όλο και περισσότερες μέρες παρουσίας στην καθημερινότητά μας…

Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από «αντιφατικά» μετεωρολογικά περιστατικά. Από τη μια, οι αυξημένες θερμοκρασίες και ο καύσωνας διαρκείας, από την άλλη καιρικά φαινόμενα που έχουν ανθρώπινο κόστος. Μόνο τον Ιούνιο στην Ελλάδα καταγράφηκαν δύο απώλειες ζωής από έντονες βροχές και κεραυνούς (ένα περιστατικό ήταν στο Ανήλιο), ενώ ο Καναδάς και οι βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έζησαν ένα καταστροφικό κύμα καύσωνα, στα τέλη Ιουνίου. Το ρεκόρ θερμοκρασίας «έσπασε» με 4,6 βαθμούς περισσότερους από το τελευταίο υψηλότερο σημείο, ενώ τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, κάτι αντίστοιχο ζούνε οι σκανδιναβικές χώρες:

Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 34,3°C στο Μπάνακ της Νορβηγίας και 33,6°C στο Ουτσόσκι Κέβο της Φινλανδίας, με μειωτική επίπτωση στην έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής, που βρίσκεται πλέον σε αρνητικό σημείο ρεκόρ. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης σε περιοχές της Βορειοανατολικής Ρωσίας και της Σιβηρίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back