Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 8-11-2019, 11:25
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθη Χατζηβασιλείου, «Ο διάλογος Γιώργου Σεφέρη – Ευάγγελου Αφέρωφ, οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου» (εκδόσεις Πατάκη), ο συγγραφέας συζητά με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου για τη συγγραφική και την πολιτική διάσταση της προσωπικότητας του Γιώργου Σεφέρη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη  «Μέρες Θ’» (εκδόσεις Ίκαρος).

 Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά τη σύναψη των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, στο βιβλίο του Ευάνθη Χατζηβασιλείου εξετάζεται η δράση του πρέσβη Γεωργίου Σεφεριάδη (Σεφέρη) στο Κυπριακό (1956-1959) και αναλύεται το πολυσυζητημένο θέμα των διαφωνιών και του διαλόγου του με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα κατά τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών (Δεκέμβριος 1958 - Ιανουάριος 1959).

Το βιβλίο βασίζεται σε πολύχρονη, πολυ-αρχειακή έρευνα στα προσωπικά αρχεία των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Κωνσταντίνου Τσάτσου, Γιώργου Σεφέρη. Έχει επίσης μελετηθεί υλικό από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το αρχείο του Foreign Office, αμερικανικά δημοσιευμένα έγγραφα, καθώς και άλλες δημοσιευμένες πηγές, πρωτίστως αυτές που αφορούν τον Σεφέρη (επιστολές και ημερολόγιο).

Στον τόμο «Μέρες Θ’» του Γιώργου Σεφέρη, εμπεριέχονται αμιγώς ημερολογιακές εγγραφές, σημειώσεις για τα βιβλία που μελετούσε ο Γιώργος Σεφέρης, αποκόμματα εφημερίδων, σχέδια επιστολών, ακόμη και διευθύνσεις, και αφορά τα τελευταία χρόνια της ζωής του ποιητή.  Το 1966 γράφει: «Τα χρόνια αυτά λογαριάζουν πολύ για μένα, γιατί είναι η πρώτη περίοδος που έζησα χωρίς καμιάν άλλη υποχρέωση εκτός από τη δουλειά της επιθυμίας μου. Θέλω να πω το προσωπικό μου γράψιμο. Η πραγματική περίοδος της αποστράτευσής μου».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα