ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης και το ΜΙΕΤ

Εικόνα του άρθρου Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης και το ΜΙΕΤ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2019, 00:55
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) έγιναν σήμερα το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να κάνει λόγο για την αρχή «μιας γόνιμης συνεργασίας με το ΜΙΕΤ» αλλά και για την αρχή «μιας νέας περιόδου για την Πινακοθήκη μας για να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει».

Ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, λόγω και της καριέρας του ως διπλωμάτης, ταξίδεψε πολύ. «Ήταν μανιώδης φωτογράφος» ανέφερε κατά τα εγκαίνια ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης. «Η ματιά του έχει μεγάλη σχέση με τα ποιήματά του και στα Ημερολόγιά του μνημονεύει πράγματα που έχει φωτογραφίσει» πρόσθεσε.

Στις 82 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εκτίθενται στο ισόγειο και τον α’ όροφο της Πινακοθήκης, απαθανατίζονται κοντινοί του άνθρωποι, αλλά κυρίως απλοί άνθρωποι, άνθρωποι της καθημερινότητας. Μια φωτογραφική ενότητα, αφορά τις εικόνες του Σεφέρη από την Κύπρο, με την οποία είχε ιδιαίτερη σχέση.  

Στο ΜΙΕΤ βρίσκεται ολόκληρο το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, μετά από δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της Άννας Λόντου το 1999.

Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα. Έκτοτε, η έκθεση έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πριν έρθει στα Γιάννενα, «ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» φιλοξενούνταν στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, στο Μονοδένδρι Ζαγορίου.


Διάρκεια έκθεσης: Έως 8 Δεκεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 8π.μ.- 3μ.μ. Παρασκευή 8π.μ.- 9μ.μ.
Κυριακή 10 π.μ. -1μ.μ. & 6 - 9μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back