dodoni back
ΒΙΒΛΙΟ

Ο φαρμακοποιός-φωτογράφος του 19ου αιώνα

Εικόνα του άρθρου Ο φαρμακοποιός-φωτογράφος του 19ου αιώνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2019, 02:20
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Αλκιβιάδης Λαμπρινός ήταν φαρμακοποιός, ο οποίος είχε σπουδάσει στο Γκρατς της Αυστρίας. Εκεί μυήθηκε και στην τέχνη της φωτογραφίας. Το φαρμακείο του βρισκόταν στην οδό Ανεξαρτησίας. Στο πίσω μέρος του φαρμακείου, διατηρούσε το φωτογραφικό του στούντιο. Όλα αυτά στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1906 έφυγε από τα Γιάννενα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε κατά τον Μεσοπόλεμο.

Ο Λαμπρινός άφησε πίσω του ένα σημαντικό φωτογραφείο αρχείο. Το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή στην οδό Σούτσου 26 φιλοξενεί αυτή την περίοδο μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφιών του Αλκιβιάδη Λαμπρινού. Παράλληλα έχει προχωρήσει στην έκδοση ενός βιβλίου-λευκώματος για τον φαρμακοποιό-φωτογράφο.

Όπως αναφέρεται και στην έκδοση από τον ερευνητή και συλλέκτη φωτογραφιών Φίλιππο Γιωβάννη, το αρχείο του Λαμπρινού το είχε δωρίσει η ανιψιά του Ισμήνη Τζαβέλλα στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Άνθος». Το αρχείο περιείχε κυρίως κυρίως γυάλινα αρνητικά φωτογραφιών, τα οποία «δουλεύτηκαν» τη δεκαετία του ’90. Οι φωτογραφίες του λευκώματος αλλά και της έκθεσης, καλύπτουν την περίοδο από 1889 έως το 1906. Ο Λαμπρινός είχε καλύψει φωτογραφικά και τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 25χρονα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ το 1906 αλλά και τα εγκαίνια του οθωμανικού παρθεναγωγείου (του κτιρίου που σήμερα στεγάζει το Ταχυδρομείο Ιωαννίνων).

Ενδιαφέρουσα είναι και η φωτογραφία (παρότι το αρνητικό είχε πάρει πολύ φως) της κατοικίας που σήμερα είναι γνωστή ως αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα στην οδό Παύλου Μελά. Ο Λαμπρινός φωτογράφισε την οικία το 1892, στην αρχική της μορφή, πριν αποκτήσει νεοκλασικά στοιχεία.

Στις φωτογραφίες του Λαμπρινού «αντικατοπτρίζονται με σαφήνεια τόσο πτυχές μιας ολόκληρης εποχής –προαπελευθερωτικής- των Ιωαννίνων όσο και ο προσωπικός καλλιεργημένος κόσμος του φαρμακοποιού-φωτογράφου» όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος στο λεύκωμα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση εκ μέρους του ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες συνιστούν δείγμα των ιστορικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων αλλά και των δομών στην πόλη των Ιωαννίνων στα τέλη του 19ου αιώνα.

*Η έκθεση στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00 και κάθε Τετάρτη 18:00-21:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3