Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ "τρώει" την επιστροφή φόρου

Εικόνα του άρθρου Ο ΕΝΦΙΑ "τρώει" την επιστροφή φόρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2016, 13:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται επιστροφή φόρου θα πρέπει να την ξεχάσουν. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να εφαρμόσει και φέτος τον συμψηφισμό της επιστροφής με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στην ουσία οι επιστροφές φόρου «παγώνουν» μέχρι τον Αύγουστο, για όσους φορολογούνται για τα ακίνητά τους, ώστε να βγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και να γίνει ο συμψηφισμός και η αφαίρεσή του "χαρατσιού" από το ποσό της επιστροφής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ποσά επιστροφών φόρου τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει. Η διάταξη αυτή ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. 

Με άλλα λόγια, η εφορία θα «κατάσχει» την επιστροφή φόρου, για την αυτόματη αποπληρωμή του συνόλου του ΕΝΦΙΑ, αφαιρώντας το δικαίωμα των φορολογούμενων να πληρώσουν το φόρο σε πέντε δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back