ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «έλεγχος» των βουλευτών των Ιωαννίνων στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Ο «έλεγχος» των βουλευτών των Ιωαννίνων στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2024, 20:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έχουν περάσει 9 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, που ανέδειξαν κυβέρνηση, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, τη ΝΔ, για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία.

Τι έχουν κάνει όμως οι βουλευτές των Ιωαννίνων σε αυτή, την Κ’ κοινοβουλευτική περίοδο; Καταρχάς, μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν εκπρόσωποι τεσσάρων διαφορετικών κομμάτων από το νομό Ιωαννίνων, σε σταθερή κοινοβουλευτική δράση και όχι απλά μεταξύ κοντινών εκλογικών αναμετρήσεων, οπότε και η κοινοβουλευτική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη.

Δεύτερον, υπάρχει πάντα το δεδομένο ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι πάντα σε δεύτερο πλάνο, μιας και καταθέτουν λιγότερες ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πολλώ μάλλον δε από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές των Ιωαννίνων είναι σε θέσεις ευθύνης: ο μεν κ. Τασούλας είναι πρόεδρος της Βουλής, η δε κα Κεφάλα είναι υφυπουργός Οικογένειας.

Ας δούμε όμως τι λένε τα στοιχεία για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών (όπως τα συγκεντρώνει το Vouliwatch).

Made with Flourish



Η Μερόπη Τζούφη, η οποία εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και σήμερα είναι στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς, παραμένει η πιο δραστήρια βουλευτής του νομού: έχει κάνει 22 ομιλίες στη Βουλή και έχει καταθέσει ή συνυπογράψει πάνω από 250 ερωτήσεις. Κυρίως αφορούν θέματα υγείας-πρόνοιας.

Αμέσως μετά έρχεται ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος: 8 ομιλίες και 187 συνολικά ερωτήσεις, σε αυτή τη δεύτερη θητεία του, αλλά ουσιαστικά πρώτη ολοκληρωμένη, στο κοινοβούλιο. Οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως ασφαλιστικά-εργασιακά θέματα και ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη.

Ο Γιάννης Τσίμαρης του ΠΑΣΟΚ είναι τρίτος με 100 παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και 13 ομιλίες στην ολομέλεια. Τα θέματα με τα οποία ασχολείται κυρίως είναι υγεία-πρόνοια και οικονομία.

Ο Κώστας Τασούλας είναι πρόεδρος του σώματος, οπότε δεν συμμετέχει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η Μαρία Κεφάλα επίσης βρίσκεται πλέον στην πλευρά των «απαντήσεων» περισσότερο, αλλά μιλάει και πολύ λιγότερο. Μόνο μια ομιλία έχει κάνει η βουλευτής Ιωαννίνων, η οποία φαίνεται να παραγκωνίζεται μετά τη στάση που κράτησε στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αντίθετα, στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία της είχε μιλήσει 78 φορές στην ολομέλεια και είχε διακριτή δραστηριότητα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.


Τα Γιάννενα και η Ήπειρος στις ερωτήσεις 

Η κα Τζούφη έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας, καθώς και άλλα τοπικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα περί επικινδυνότητας της Εγνατίας οδού, την αιθαλμίχλη, τη ΜΕΘ Παίδων στα Γιάννενα, την αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο, την ένταξη του Ζαγορίου στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’ κ.α.

Ο κ. Τσίμαρης έχει καταθέσει ερωτήσεις σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε οδικά δίκτυα της Ηπείρου, για την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης του νέου αγωγού ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας κ.α.

Τόσο η κα Τζούφη, όσο και ο κ. Τσίμαρης είναι και θεματικοί υπεύθυνοι των κομμάτων τους για θέματα υγείας-πρόνοιας, στη Βουλή, οπότε καταθέτουν ερωτήσεις που αφορούν όλη τη χώρα.

Ο κ. Έξαρχος έχει και αυτός καταθέσει ερωτήσεις για υγειονομικές δομές της Ηπείρου, αλλά και αναφορές πολιτών κ.α.



Πώς αναλύονται οι ερωτήσεις

Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν ερωτήσεις προς υπουργούς, κατά μόνας ή σε ομάδες, να τις συντάσσουν και να τις καταθέτουν οι ίδιοι-ες ή να τις συνυπογράφουν.

Οι δε ερωτήσεις χωρίζονται στις εξής:

  • Ερώτηση: Πρέπει να απαντηθεί εντός 25 ημερών
  • Επίκαιρη ερώτηση: Για θέματα επικαιρότητας, οι υπουργοί απαντούν προφορικά
  • Επερώτηση: Εάν οι βουλευτές θεωρήσουν ότι δεν είναι επαρκής η απάντηση για κάποιο θέμα, μπορούν να καταθέσουν επερώτηση
  • Αναφορά: Είναι η κατάθεση αιτημάτων, καταγγελιών κ.λπ, πολιτών ή φορέων. Πρέπει να απαντηθούν εντός 25 ημερών
  • Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ): Οι βουλευτές μπορούν να ζητούν έγγραφα που σχετίζονται με κάποια υπόθεση. Οι υπουργοί πρέπει να τα παρέχουν εντός ενός μήνα. Επίσης, οι ΑΚΕ μπορούν να συνδυαστούν με ερώτηση ή να μετατραπούν σε επερωτήσεις.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back