ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο διαρκής αντίκτυπος της πανδημίας

Εικόνα του άρθρου Ο διαρκής αντίκτυπος της πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2023, 13:10
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η πανδημία προκάλεσε μόνιμη βλάβη στην υγεία του εγκεφάλου των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, επιταχύνοντας ραγδαία τη γνωστική παρακμή, ανεξάρτητα από το αν κόλλησαν ή όχι το Covid, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γνωστική λειτουργία και η μνήμη εργασίας σε ηλικιωμένους ενήλικες μειώθηκαν ταχύτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, ακόμη και αν δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2021/22, γεγονός που υποδηλώνει επιπτώσεις πέραν των αρχικών αποκλεισμών.

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της που συνδέει τις συνθήκες της πανδημίας -και τις τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που προκλήθηκαν από τα lockdowns και άλλους περιορισμούς της Covid- με τη συνεχιζόμενη γνωστική έκπτωση.

Η επιτάχυνση της γνωστικής παρακμής επιδεινώθηκε από διάφορους παράγοντες από την άφιξη του Covid, δήλωσαν οι ερευνητές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αύξηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης, η μείωση της άσκησης και η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και οι επιπτώσεις της ίδιας της νόσου. Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το King's College του Λονδίνου, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας από 3.142 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Protect, η οποία ξεκίνησε αρχικά το 2014 για να αποκτήσει μια εικόνα της εγκεφαλικής λειτουργίας των ατόμων άνω των 50 ετών για μια περίοδο 25 ετών.

Όσοι αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 90 ετών και είχαν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από τον Μάρτιο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020, συγκρίνοντας τα με δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά το πρώτο και το δεύτερο έτος της πανδημίας - ξεκινώντας από τα δεδομένα του Μαρτίου 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ρυθμός της γνωστικής έκπτωσης επιταχύνθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας και ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν ήδη εμφανίσει σημάδια ήπιας γνωστικής έκπτωσης πριν από το ξέσπασμα του Covid.

Το ίδιο μοτίβο ήταν εμφανές και κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει αντίκτυπο πέραν των αρχικών εθνικών αποκλεισμών το 2020 και το 2021.

Η Anne Corbett, καθηγήτρια έρευνας για την άνοια και επικεφαλής της μελέτης Protect στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα λουκέτα και οι άλλοι περιορισμοί που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν πραγματικά διαρκή αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, ακόμη και μετά το τέλος των lockdown».

«Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: αν οι άνθρωποι διατρέχουν ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια» και πρόσθεσε ότι είναι «τώρα πιο σημαντικό από ποτέ» να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που εμφανίζουν σημάδια πρώιμης γνωστικής έκπτωσης, υποστηρίζονται.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back