Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To νόμισμα με τα περιστέρια και ένα αυτοκρατορικό σταθμίο

Εικόνα του άρθρου To νόμισμα με τα περιστέρια και ένα αυτοκρατορικό σταθμίο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2022, 22:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζει την ψηφιακή της έκθεση «Λεπτομέρειες» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με δύο αναρτήσεις στο facebook που αφορούν εκθέματα του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Για τον Μάιο, έχουν επιλεγεί μια λεπτομέρεια από ένα εξάγιο και μια λεπτομέρεια ενός νομίσματος.

Από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου, η αρχαιολόγος Βασιλική επιλέγει και σχολιάζει το εικονογραφικό θέμα της οπίσθιας όψης ενός σπάνιου χάλκινου νομίσματος που εκδόθηκε, περίπου το 300 π.Χ., από την Ἂπειρον, συμμαχική πολιτική οντότητα των αρχαίων Ηπειρωτών. Η σύνθεση αυτή συνδέεται άμεσα με εκδοχές του μύθου ίδρυσης του μαντείου του Δία στη Δωδώνη, τις οποίες κατέγραψε και διέσωσε στους αιώνες ο ίδιος ο «πατέρας της ιστορίας», ο ταξιδευτής Ηρόδοτος.

Στην οπίσθια όψη του νομίσματος διακρίνεται η ιερή βελανιδιά με τρία περιστέρια -ένα στην κορυφή του δέντρου και από ένα δεξιά και αριστερά στο έδαφος. Τα περιστέρια σχετίζονταν με την τελετουργία του μαντείου.

Από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, επιλέγει και σχολιάζει μια λεπτομέρεια από την εγχάρακτη συντομογραφική ένδειξη αυτοκρατορικής πιστοποίησης του βάρους ενός «εξαγίου» (τέλη 4ου-αρχές 5ου αι.). Πρόκειται για είδος σταθμιτικού μέσου για το ζύγισμα χρυσών νομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων. Το ανασκαφικό εύρημα, από το οχυρωμένο οικιστικό σύνολο στον λόφο της Καστρίτσας, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής και της ιστορίας της περιοχής, όπως σημειώνεται.   

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Μαΐου αλλά και των προηγούμενων μηνών και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν τα εκθέματα και τις λεπτομέρειές τους.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η κα Παπαδοπούλου. Την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back