δεη πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέα ευρήματα για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου

Εικόνα του άρθρου Νέα ευρήματα για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 19:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μαγνητικό πεδίο του ήλιου δημιουργείται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, μια διαπίστωση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη περιόδων ακραίων ηλιακών καταιγίδων όπως αυτές που έπληξαν τη Γη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το μαγνητικό πεδίο φαίνεται να δημιουργείται 32.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του ήλιου. Προηγούμενοι υπολογισμοί τοποθετούσαν τις ρίζες αυτής της διαδικασίας πάνω από 209.000 χιλιόμετρα πιο κάτω, ανέφερε μια διεθνής ομάδα την Τετάρτη.

Η έντονη μαγνητική ενέργεια του ήλιου είναι η πηγή των ηλιακών εκλάμψεων και των εκρήξεων πλάσματος που είναι γνωστές ως στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας. Όταν κατευθύνονται προς τη Γη, μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακό σέλας, αλλά και να διακόψουν την ηλεκτροδότηση και τις επικοινωνίες.

«Ακόμα δεν κατανοούμε τον ήλιο αρκετά καλά ώστε να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις» για τον διαστημικό καιρό, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Geoffrey Vasil του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο Γαλιλαίος ήταν ένας από τους πρώτους αστρονόμους που έστρεψε ένα τηλεσκόπιο προς τον ουρανό και μελέτησε τις ηλιακές κηλίδες, στις αρχές της δεκαετίας του 1600. Οι ηλιακές εκλάμψεις και οι στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας τείνουν να συμβαίνουν κοντά σε ηλιακές κηλίδες, σκοτεινές κηλίδες μεγέθους όσο η Γη που βρίσκονται κοντά στα πιο έντονα τμήματα του μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου του ήλιου.

Οι νέες γνώσεις θα βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες ηλιακές προβλέψεις, επιτρέποντας στους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα τη δύναμη των μελλοντικών κύκλων του άστρου μας. Ο ήλιος πλησιάζει το μέγιστο επίπεδο δραστηριότητάς του στον τρέχοντα 11ετή κύκλο, γι' αυτό και οι πρόσφατες εκλάμψεις.

Οι ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις και οι εκρήξεις δισεκατομμυρίων τόνων πλάσματος νωρίτερα αυτό το μήνα εξαπέλυσαν σοβαρές ηλιακές καταιγίδες που δημιούργησαν σέλας σε απροσδόκητα μέρη. Την περασμένη εβδομάδα, ο ήλιος εξέπεμψε τη μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων σχεδόν 20 ετών, αλλά απέφυγε τη Γη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3