ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το National Geographic απολύει τους μόνιμους συντάκτες του

Εικόνα του άρθρου Το National Geographic απολύει τους μόνιμους συντάκτες του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2023, 14:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Την Τετάρτη, το National Geographic, το περιοδικό με το κίτρινο χαρακτηριστικό πλαίσιο στο εξώφυλλο του, το οποίο ερευνά την επιστήμη και τον φυσικό κόσμο εδώ και 135 χρόνια απέλυσε όλους τους μόνιμους συντάκτες του.

Οι απολύσεις -οι τελευταίες σε μια σειρά από περικοπές υπό την ιδιοκτησία της Walt Disney Co.- αφορά συνολικά 19 συντάκτες, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από τον Απρίλιο. Οι συγγραφή των άρθρων θα ανατίθεται σε ανεξάρτητους συγγραφείς και τους λίγους συντάκτες που έχουν απομείνει στο προσωπικό, αφού το National Geographic δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένοι συγγραφείς θα παραμείνουν στο προσωπικό. Με τις περικοπές καταργήθηκε επίσης το μικρό τμήμα ήχου του περιοδικού.

Αρκετοί υπάλληλοι επιβεβαίωσαν την είδηση στο Twitter: «Ήμουν τόσο τυχερός. Δούλεψα με απίστευτους δημοσιογράφους και είπα σημαντικές, παγκόσμιες ιστορίες. Ήταν τιμή μου», έγραψε ο Craig Welch, ένας από τους πρώην πλέον ανώτερους συντάκτες του National Geographic. Ο δημοσιογράφος Doug Main δήλωσε την Τρίτη: «Το National Geographic απολύει τους μόνιμους συγγραφείς του, συμπεριλαμβανομένου και εμού».

«Οι αλλαγές στο προσωπικό δεν θα αλλάξουν την ικανότητά μας να κάνουμε αυτή τη δουλειά, αλλά μάλλον θα μας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία για να αφηγηθούμε διαφορετικές ιστορίες και να συναντήσουμε το κοινό μας εκεί που βρίσκεται στις πολλές πλατφόρμες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο πρακτορείο. «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι οι πρόσφατες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά το περιοδικό ή την ποιότητα της αφήγησής μας, είναι απλώς λανθασμένος».


Απολύσεις

Η είδηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας σειράς μεγάλων απολύσεων που έχουν συγκλονίσει τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Νοεμβρίου, το CNN άρχισε να απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους σε διάφορους τομείς της εταιρείας. Αυτός ήταν ο δεύτερος γύρος απολύσεων που πραγματοποίησε η εταιρεία πέρυσι, αφού έβαλε στο ράφι την πλατφόρμα ροής CNN+, αξίας 100 εκατ. δολαρίων, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το ντεμπούτο της, επηρεάζοντας 350 υπαλλήλους.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Jonah Peretti, ο διευθύνων σύμβουλος του Buzzfeed, ανακοίνωσε ότι το 12% του προσωπικού της εταιρείας ψηφιακών μέσων, σχεδόν 200 άτομα, θα απολυθούν. Η ανακοίνωση προκάλεσε την πτώση της μετοχής της άλλοτε πανταχού παρούσας εταιρείας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στα 1,06 δολάρια ανά μετοχή.

Η Vice Media, η οποία διαχειρίζεται διαδικτυακές και ραδιοτηλεοπτικές πλατφόρμες, απέλυσε περίπου δώδεκα υπαλλήλους και τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back