ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Ρωσο-αμερικανική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εικόνα του άρθρου NASA: Ρωσο-αμερικανική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 10:47
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας πύραυλος της SpaceX με πλήρωμα τριών Αμερικανών αστροναυτών και ενός Ρώσου κοσμοναύτη απογειώθηκε από τη Φλόριντα το βράδυ της Κυριακής. Το πλήρωμα κατευθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να ξεκινήσει μια αποστολή έξι μηνών σε γήινη τροχιά.

Ο πύραυλος Falcon 9 δύο σταδίων, στον οποίο επέβαινε η αυτόνομα λειτουργούσα κάψουλα Crew Dragon με την ονομασία Endeavor, εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ την Κυριακή στις 22:53 τοπική ώρα.

Χρειάστηκαν περίπου εννέα λεπτά για να τεθεί η κάψουλα σε τροχιά, καθώς ετοιμαζόταν να προσδεθεί στον ISS και να αντικαταστήσει τέσσερα άλλα μέλη του πληρώματος.

Η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης της αποστολής το Σάββατο αναβλήθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις, το διάστημα παραμένει ένας σπάνιος τομέας συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. 

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος εκτοξεύθηκαν με την κάψουλα Endeavour, η οποία έχει ήδη εκτοξευθεί τέσσερις φορές από την εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Για τρεις από αυτούς, είναι η πρώτη φορά στο διάστημα: ο κυβερνήτης της αποστολής Matthew Dominick, ένας 42χρονος πρώην πιλότος δοκιμών του Πολεμικού Ναυτικού, η Jeanette Epps, μια 53χρονη που στο παρελθόν εργαζόταν για τη Ford Motor Co και τη CIA, και ο Ρώσος Alexander Grebenkin, 41 ετών, πρώην μηχανικός στρατιωτικών αεροσκαφών.

Ο 64χρονος Michael Barratt είναι ο πιο έμπειρος πιλότος της αποστολής καθώς έχει ήδη επισκεφθεί τον ISS δύο ακόμη φορές και έχει λάβει μέρος σε δύο διαστημικούς περιπάτους.

Αναμένεται να φτάσουν στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά την Τρίτη. Θα αντικαταστήσουν ένα επταμελές πλήρωμα από τις ΗΠΑ, τη Δανία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. 

Στη φωτογραφία από αριστερά: Ο κοσμοναύτης της Roscosmos Alexander Grebenkin και οι αστροναύτες της NASA Michael Barratt, Matthew Dominick και Jeanette Epps κατά τη διάρκεια της δοκιμής διασύνδεσης εξοπλισμού πληρώματος στο διαστημικό κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Πηγή: SpaceX


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back