ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ναι» στη μονάδα στο Μαζαράκι

Εικόνα του άρθρου «Ναι» στη μονάδα στο Μαζαράκι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2019, 18:35
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το «ναι» στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο Μαζαράκι Πωγωνίου από την εταιρία «Ενεργειακή Ηπείρου ΕΠΕ» είπε η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη σημερινή, τελευταία της συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το «ναι» ήταν κατά πλειοψηφία. «Όχι» ψήφισαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» του Κώστα Μπασιούκα και «Συμμαχίας Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα και «λευκό» ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Χατζηεφραιμίδης, υιοθετώντας τη θέση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου.

Η «Ενεργειακή Ηπείρου ΕΠΕ» θέλει να κατασκευάσει λοιπόν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 0,499MW, στο Μαζαράκι, δίπλα στον ποταμό Καλαμά. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας όμως είναι έντονη, με το επιχείρημα της γειτνίασης της μονάδας με τον Καλαμά. Επιπλέον, εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, ο δημοτικός σύμβουλος Πωγωνίου Σταύρος Ζηκόπουλος έθεσε στην επιτροπή περιβάλλοντος και το ζήτημα της δημιουργίας σε μια περιοχή μακριά από την πρώτη ύλη (από την κοπριά, δηλαδή).

Εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε ότι δεν απαγορεύεται καταρχάς η χωροθέτηση τέτοιας μονάδας κοντά στο ποτάμια –κάτι που επιβεβαίωσαν και οι υπηρεσίες-, όπως και ότι η πρώτη ύλη του Καλπακίου δεν βρίσκεται τόσο μακριά. Όπως εξήγησε, η μονάδα δεν μπορούσε να γίνει στον κάμπο του Καλπακίου γιατί δεν υπάρχει θεσμοθετημένος χώρος από το ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης).  Αναρωτήθηκε δε γιατί «δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για το πού πάνε σήμερα τα απόβλητα».

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, αυτοί υπάρχουν για μονάδες από 0,5 MW  (0,4999 MW η ισχύς της συγκεκριμένης μονάδας

Ο κ. Μπασιούκας, στην τοποθέτησή του, ανέδειξε την πολιτική διάσταση του ζητήματος. «Δεν είχαμε ποτέ έναν πολιτικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πτηνοτροφικών/κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» τόνισε. Πιο αναλυτικός ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Πάικας. Μίλησε για τα κενά που υπήρχαν και υπάρχουν σε επίπεδο σχεδιασμού, με την τοπική αυτοδιοίκηση να μην παίρνει πρωτοβουλίες. «Αφήσαμε αυτή την υπόθεση να διαιωνίζεται με τις υπηρεσίες να επιβάλουν πρόστιμα και μετά να έρχεται κάποιος και να τα σβήνει» ανέφερε. «Οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα θα προκύψει. Υπάρχουν σαφείς ευθύνες» κατέληξε.

Ο κ. Ζάψας, από την πλευρά του, είπε «ναι» στην ανάγκη κατασκευής μιας τέτοιας μονάδας αλλά «όχι» στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back