Τις διαφωνίες τους και τους προβληματισμούς τους με τον τρόπο που ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, αλλά και άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, προχώρησαν ή δεν προχώρησαν σε διεκδικήσεις των δικαιωμάτων τους καταθέτει μια ομάδα δικηγόρων.
Με ανοιχτή τους επιστολή-κάλεσμα, οι δικηγόροι Αναστασία Γιογλή, Διαμαντής Ζόλας, Παναγιώτης Ζορμπάς, Πολύμερος Ηλίας, Θοδωρής Καρακίτσος, Γιάννης Καραπάνος, Ζωή Μάντζιου και Όλυ Τσουμάνη υποστηρίζουν ότι η πανδημία ανέδειξε τις κοινωνικές αντιθέσεις εντός του κλάδου.
Καταρχάς, αναφέρουν ότι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού συλλόγου δεν διεκδίκησε τα 800 ευρώ, «αλλά χειροκρότησε την κοροϊδία της τηλεργασίας των 600 ευρώ». Κριτική ασκείται για την απόφαση του συλλόγου να διανείμει μέρισμα με τη μορφή δανείου, αλλά και για μη αντίδραση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτράπηκε η επίταξη απεργών εν μέσω πανδημίας.
Οι δικηγόροι που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, δεν θέτουν μόνο επί τάπητος τα δικά τους επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών.
Όπως αναφέρουν, η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου δεν στάθηκε αρωγός στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και δεν αντέδρασε σε άρθρο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται στην πράξη κάθε έννοια εργατικού δικαίου, όπως δεν αντέδρασε και κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού συστήματος που έγινε πριν από λίγο καιρό.
Στην όλη υπόθεση, οι δικηγόροι θέτουν και το ζήτημα του τρόπου επιβολής των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού. «Η παραλυτική επίδραση που έχει η δημιουργία κλίματος έντονου και γενικευμένου φόβου στη συνείδηση του κόσμου, που ενισχύεται καθημερινά από τα ΜΜΕ, αξιοποιείται για την πειραματική εφαρμογή λειτουργιών και πρακτικών ‘κατάστασης πολιορκίας’ του αστικού κράτους, οι οποίες υπάρχουν ως σχέδια στα συρτάρια των επιτελείων του και τα οποία γίνεται σήμερα προσπάθεια να δοκιμαστούν στην πράξη και να εμπεδωθούν στην κοινωνική συνείδηση, να εξοικειωθεί ο λαός μαζί τους. Άλλωστε η εξουσία ξεκινάει από τον περιορισμό της σωματικής κίνησης για να καλλιεργήσει, να ενισχύσει ή να διασπείρει το φόβο και αν επιτύχει, την καταστολή κάθε ελεύθερης σκέψης και αντίστασης» τονίζεται.
Οι δικηγόροι καλούν τους συναδέλφους τους να μην αποδεχτούν «άκριτα κάθε κυβερνητικό μέτρο. Να αποκρουστεί η επικίνδυνη λογική τού ‘ο σώζων εαυτόν σωθήτω’ που καλλιεργεί η κυβέρνηση, να αναπτυχθεί η λαϊκή αλληλεγγύη».
Την ίδια ώρα, τους καλούν να διεκδικήσουν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, και απαιτούν:
να δοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, να υπάρξει απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, να συμπεριληφθούν και οι δικηγόροι σε όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας, να καταργηθούν το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών και όλες οι αντεργατικές διατάξεις.