πλαισιο πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ν. Ζηλανδία: H στρατηγική της για «μηδενική COVID-19» απειλείται

Εικόνα του άρθρου Ν. Ζηλανδία: H στρατηγική της για «μηδενική COVID-19» απειλείται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2021, 12:37
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Νέα Ζηλανδία αναγνώρισε σήμερα ότι η στρατηγική της για «μηδενική COVID-19» απειλείται από την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα «δεν μοιάζει με κανένα από αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει από τις αρχές της πανδημίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ ο Κρις Χίπκινς, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της COVID-19.

«Αυτό τα αλλάζει όλα, αυτό σημαίνει ότι όλα τα υπάρχοντα μέτρα μας δείχνουν λιγότερο κατάλληλα και εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της στρατηγικής μας μακροπρόθεσμα», σημείωσε, ανακοινώνοντας ότι το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού τα οποία συνδέονται με την εστία της επιδημίας που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Όκλαντ.

Το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης που κατέγραψε η χώρα έπειτα από έξι μήνες ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εθνικό λοκντάουν.

Ο Χίπκινς σημείωσε ότι αυτή η εστία της επιδημίας είναι πολύ πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί από τις προηγούμενες καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικό.

«Η μεγάλη μεταδοτικότητά του και η ταχύτητα με την οποία ο ιός εξαπλώθηκε είναι στοιχεία, τα οποία, μολονότι λάβαμε τα καλύτερα μέτρα πρόληψης στον κόσμο, έθεσαν σε σκληρή δοκιμασία το σύστημά μας», υπογράμμισε.

Η Νέα Ζηλανδία έχει δεχθεί επαίνους από άλλες χώρες για την αποτελεσματική διαχείριση μέχρι σήμερα της πανδημίας της COVID-19 καθώς έχει καταγράψει μόνον 26 θανάτους σε πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Η χώρα έχει εφαρμόσει έναν αυστηρό έλεγχο στα σύνορα και αποφασίζει την επιβολή λοκντάουν αμέσως μόλις εμφανιστούν κρούσματα τοπικής μετάδοσης.

Η γειτονική της Αυστραλία έχει επίσης υιοθετήσει έναν στόχο για «μηδενική COVID-19». Ωστόσο αυτός διακυβεύεται από τα μέσα Ιουνίου από μια συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα.


Εμβολιασμός

Στη Νέα Ζηλανδία, το πρόσφατο αυτό ξέσπασμα της επιδημίας ανέδειξε την βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19 και κάποιοι έχουν αρχίσει να επικρίνουν την χαλαρότητα της κυβέρνησης. Μόνον το 20% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ήτοι ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος Κρις Μπίσοπ δήλωσε ότι το νέο αυτό ξέσπασμα υπογραμμίζει τα κενά τις κυβέρνησης στο θέμα του εμβολιασμού, λόγω κυρίως δυσκολιών εφοδιασμού.

Ο Χίπκινς σημείωσε ότι η εξάλειψη της νόσου παραμένει απόλυτη προτεραιότητα καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 71 ενεργά, 65 στο Όκλαντ και 6 στο Ουέλινγκτον.

Το εθνικό λοκντάουν αναμένεται να διαρκέσει ως την Τρίτη το βράδυ, αλλά ο Χίπκινς διευκρίνισε ότι στο Όκλαντ μπορεί να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα ακόμη κι αν αλλού αρθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3