ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΜyΘερμανση»: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Εικόνα του άρθρου «ΜyΘερμανση»: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2023, 18:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλατφόρμα «myΘερμανση», για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τέθηκε σήμερα σε λειτουργία. 

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην πλατφόρμα ο πολίτης επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. 

Παράλληλα, για όλα τα καύσιμα πλην του πετρελαίου θέρμανσης (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα-πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και άλλα) ο πολίτης μπορεί να υποβάλει στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Σημειώνεται ότι το επίδομα που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ ούτε να υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Σε οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες το ανώτατο ποσό αυξάνεται στα 1.000 ευρώ. Κάθε δικαιούχος μπορεί να επιδοτηθεί για μόνο ένα είδος καυσίμου. 

Οι δικαιούχοι

Για την καταβολή, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τις 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Να σημειωθεί ότι φέτος τίθεται ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων. 

Παράλληλα, με βάση τον υπολογισμό για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Όσον αφορά τον υπολογισμό του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το κλίμα της κάθε περιοχής αλλά και η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back