ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Microsoft: Σημαντικές διορθώσεις ασφαλείας και για Windows XP

Εικόνα του άρθρου Microsoft: Σημαντικές διορθώσεις ασφαλείας και για Windows XP
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2017, 01:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σειρά επιδιορθώσεων κυκλοφόρησε η Microsoft προκειμένου να μπλοκάρει μαζικές μολύνσεις υπολογιστών, όπως αυτή που προκάλεσε το ransomware WannaCry τον περασμένο μήνα.

Οι ενημερώσεις θα φτάσουν αυτόματα στις συσκευές που «τρέχουν» Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 καθώς και εκδόσεις των Windows Server μετά το 2008.

Το ξεχωριστώ και παράλληλα ευχάριστο η Microsoft ανακοίνωσε πως θα είναι διαθέσιμες και για χειροκίνητη εγκατάσταση για τα Windows XP και Windows Server 2003. Δύο εκδόσεις που χρησιμοποιούνται ακόμη από πολλές επιχειρήσεις, παρόλο που πλέον δεν υποστηρίζονται επίσημα.

Φαίνεται πως οι επικρίσεις που δέχθηκε από τον διεθνή Τύπο μετά τη κυβερνοεπίθεση του Μαΐου «έπιασαν» τόπο.


Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗΣ

Η Microsoft στο συνοδευτικό σημείωμα, αναφέρεται στην πιθανότητα ο δράστης να είναι κάποιο κράτος, χωρίς ωστόσο να το κατονομάζει.

Αντίθετα η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) καταδεικνύει το βορειοκορεατικό καθεστώς ως υπεύθυνο για την κυβερνοεπίθσεση με το ransomware WannaCry.

Όπως αποκαλύπτει  εφημερίδα Washington Post η εκτίμηση προέρχεται από την ανάλυση των τεχνικών και των στόχων του malware, τα οποία κάνουν τη NSA να συμπεραίνει με «μέτρια βεβαιότητα» πως ο δράστης ήταν η υπηρεσία κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας (RGB).

Με βάση τη μελέτη, χάκερ που είχαν τη στήριξη της RGB ήταν πίσω από δύο παραλλαγές του WannaCry, ενός κακόβουλου λογισμικού το οποίο αναπτύχθηκε με βάση εργαλεία χάκινγκ της NSA που κυκλοφόρησαν πέρυσι online από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back