πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Microsoft: Κινέζοι χάκερ κατασκοπεύουν κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου Microsoft: Κινέζοι χάκερ κατασκοπεύουν κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2023, 15:51
ΚΟΣΜΟΣ

Μια κρατικά υποστηριζόμενη κινεζική ομάδα χάκερ κατασκοπεύει ένα ευρύ φάσμα οργανισμών κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ, από τις τηλεπικοινωνίες έως τους κόμβους μεταφορών, δήλωσαν σήμερα δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και η Microsoft.

Στο στόχαστρο των χάκερ έχει μπει και το αμερικανικό νησιωτικό έδαφος Γκουάμ, ανέφερε η Microsoft σε έκθεσή της.

Το Γκουάμ φιλοξενεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, οι οποίες θα ήταν καθοριστικές για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε σύγκρουσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Είναι επίσης ένας σημαντικός κόμβος επικοινωνιών που συνδέει την Ασία και την Αυστραλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω πολλαπλών υποθαλάσσιων καλωδίων.

Ενώ η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν συστηματικά η μία την άλλη, οι αναλυτές λένε ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γνωστές κινεζικές εκστρατείες κυβερνοκατασκοπείας εναντίον αμερικανικών υποδομών ζωτικής σημασίας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί περί χάκερ ήταν μια «συλλογική εκστρατεία παραπληροφόρησης» από τις χώρες των Five Eyes, μια ομάδα χωρών που μοιράζονται πληροφορίες και αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μάο δήλωσε ότι η εκστρατεία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ για γεωπολιτικούς λόγους και ότι η έκθεση των αναλυτών της Microsoft δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επεκτείνει τα κανάλια παραπληροφόρησης πέρα από τις κρατικές υπηρεσίες.

«Αλλά ανεξάρτητα από τις ποικίλες μεθόδους που χρησιμοποιούνται, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η αυτοκρατορία του hacking», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο.

Δεν είναι άμεσα σαφές πόσοι οργανισμοί επηρεάστηκαν, αλλά η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) δήλωσε ότι συνεργάζεται με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για τον εντοπισμό παραβιάσεων. Ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο των χάκερς.

Καθώς η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις στο πλαίσιο της διεκδίκησης της Ταϊβάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει ακόμη και βία για να την υπερασπιστεί.

Αναλυτές ασφαλείας αναμένουν ότι οι Κινέζοι χάκερς θα μπορούσαν να στοχεύσουν τα στρατιωτικά δίκτυα των ΗΠΑ και άλλες κρίσιμες υποδομές εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Η Microsoft δήλωσε ότι η κινεζική ομάδα hacking Volt Typhoon είναι ενεργή τουλάχιστον από το 2021 και έχει στοχεύσει διάφορους κλάδους, όπως οι επικοινωνίες, η μεταποίηση, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι μεταφορές, οι κατασκευές, η ναυτιλία, η κυβέρνηση, η τεχνολογία πληροφοριών και η εκπαίδευση.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3