πλαισιο πισω tc1
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ταινία και μια συζήτηση για τη δράση του Νικόλαου Δούμπα

Εικόνα του άρθρου Μια ταινία και μια συζήτηση για τη δράση του Νικόλαου Δούμπα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2024, 16:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ψηφιακή ταινία «Νικόλαος Δούμπας, 1830-1900, ένας Δυτικομακεδόνας αναμορφωτής της νεότερης Βιέννης» θα προβάλλει η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα Γιάννενα.

Παρούσα θα είναι και η ερευνήτρια του έργου του Ν. Δούμπα, Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Όπως σημειώνει η κα Κούντουρα, η ταινία επιχειρεί την προβολή της αξιοσημείωτης πολιτιστικής δραστηριότητας στη Βιέννη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, ενός χαρισματικού ´Έλληνα της διασποράς με καταγωγή από τη Βλάστη της Κοζάνης. Η οικογένεια Δούμπα συγκαταλέγεται μεταξύ των απόδημων Ελλήνων που από την τουρκοκρατούμενη υπόδουλη Μακεδονία κατέφυγαν στην κεντρική Ευρώπη, αναζητώντας καλύτερη τύχη, διακρίθηκαν για την εμπορική τους δραστηριότητα και την πρόσφορά τους στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης γράφει: «Αν η Βιέννη έγινε, κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, ο δίδυμος ομφαλός της Ευρώπης, μαζί με το Παρίσι, εάν ανέπτυξε στους τομείς των εικαστικών τεχνών και της μετακλασικής μουσικής μια καταπληκτική δραστηριότητα, αυτό, κατά μέγα μέρος, οφείλεται στον Νικόλαο Δούμπα. Ο Βιεννέζος αυτός με τη μακεδονική καρδιά, που δεν είχε ξεχάσει ποτέ την Ελλάδα, υπήρξε ο μεγαλόψυχος Μαικήνας όλων των μεγάλων και μικρών καλλιτεχνών της Βιέννης» (Η Βιέννη σε μείζονα και ελάσσονα τόνο, 1968).

Το ενδιαφέρον του Δούμπα για τις εικαστικές τέχνες, όπως και για τη μουσική και για τον πολιτισμό είχε εκδηλωθεί πολύ νωρίς. Το 1873 διορίστηκε μέλος της Διεθνούς κριτικής επιτροπής στη Διεθνή ´Έκθεση της Βιέννης ενώ και με τη διαθήκη του άφησε χρηματικό ποσό στον Σύνδεσμο Βιεννέζων Καλλιτεχνών για τη βράβευση καλλιτεχνών και στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών κληροδότησε 20.000 φιορίνια, των οποίων οι τόκοι όριζε να απονέμονται, ως βραβείο Δούμπα, σε σπουδαστή της ιστορικής ζωγραφικής ή της γλυπτικής.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3