ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σημαντική μελέτη για τη σχέση βιταμίνης D με τον καρκίνο

Εικόνα του άρθρου Μια σημαντική μελέτη για τη σχέση βιταμίνης D με τον καρκίνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2017, 16:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία νέα μεγάλη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έρχεται να δείξει ότι η βιταμίνη D δεν σχετίζεται με τον καρκίνο, και συγκεκριμένα με επτά τύπους καρκίνου -παχέος εντέρου, μαστών, προστάτη, ωοθηκών, πνευμόνων, παγκρέατος και νευροβλάστωμα. Η βιταμίνη D (ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου) είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στο δέρμα από τη χοληστερόλη μετά από έκθεση στον ήλιο και λαμβάνεται από ορισμένες διατροφικές πηγές. Η έλλειψή της συνδέεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ο δρ. Κώστας Τσιλίδης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι δρ. Βασιλική Δημητρακοπούλου και δρ. Νίκη Δήμου, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μεγάλους συνασπισμούς γενετικής επιδημιολογίας για περισσότερους από 70.000 ασθενείς για 7 καρκίνους (παχέος εντέρου, μαστών, προστάτη, ωοθηκών, πνευμόνων, παγκρέατος και νευροβλάστωμα) και 84.000 υγιείς μάρτυρες, η μελέτη δεν έδειξε κάποια αιτιολογική συσχέτιση των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό με τον καρκίνο. Σημειωτέον ότι η μελέτη έγινε με τη σύγχρονη μεθοδολογία της μεντελιανής τυχαιοποίησης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό και η επακόλουθη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν συνίσταται για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι πρυτανικές αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη "Circulating vitamin D concentration and risk of seven cancers: Mendelian randomisation study” (BMJ 2017) στον σύνδεσμο: http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4761.ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back