ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρωτοποριακή τεχνική για την ανάλυση όγκων

Εικόνα του άρθρου Μια πρωτοποριακή τεχνική για την ανάλυση όγκων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2023, 18:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για μια «πρωτοποριακή τεχνική σε διεθνές επίπεδο στη χειρουργική συμπαγών όγκων», τη διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής, που εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κάνει λόγο η διοίκηση του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρεται, την τεχνική αυτή ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη ξεκίνησε από τη συνεργασία της Νευροχειρουργικής Κλινικής (από τον Γιώργο Αλεξίου, αναπληρωτή καθηγητή, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νευροχειρουργικής Σπ. Βούλγαρη) με τη Μονάδα Μοριακής Βιολογίας και Μεταφραστικής Κυτταρομετρίας Ροής (από τον Γιώργο Βαρθολομάτο, βιοχημικό, επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας).

Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διακρίνει τον τύπο του νεοπλάσματος, τον βαθμό κακοήθειας και τα όρια ενός όγκου με σημαντική ακρίβεια, καθοδηγώντας τις αποφάσεις του στην επέμβαση.

« Αυτό διευκολύνει την ακριβέστερη εξαίρεση του όγκου, γεγονός που εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση» σημειώνεται.

Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο ερευνητικού πρωτοκόλλου και σε πολλαπλές ερευνητικές μελέτες, όχι μόνο για όγκους εγκεφάλου, αλλά και άλλα συμπαγή νεοπλάσματα, όπως μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και γυναικολογικούς καρκίνους. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο, με τίτλο «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής» (Intraoperative Flow Cytometry, Springer, Nature, 2023), το οποίο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για άλλους χειρουργούς που θα ήθελαν να την εφαρμόσουν, στο πλαίσιο ερευνητικών πρωτοκόλλων, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και στον κόσμο.

«Η εφαρμογή της στην κλινική πράξη απαιτεί περισσότερες μελέτες για κάθε είδος όγκου ξεχωριστά» επισημαίνεται.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους και τονίζει ότι σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ θα συνεχίσει να συνδράμει στο έργο των επιστημόνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back