Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

Μια όπερα κουκλοθεάτρου με τον Δον Κιχώτη

Εικόνα του άρθρου Μια όπερα κουκλοθεάτρου με τον Δον Κιχώτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2019, 17:02
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την όπερα κουκλοθεάτρου «El retablo de maese Pedro» του Μανουέλ ντε Φάγια από την Εθνική Λυρική Σκηνή, φιλοξενεί το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», με ελεύθερη είσοδο.

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την όπερα κουκλοθεάτρου El Retablo de Maese Pedro (1922) του Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946), με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η όπερα που παντρεύει τον μαγικό κόσμο της όπερας με την πανάρχαια τέχνη του κουκλοθεάτρου συνεχίζει το ταξίδι της με προορισμό τα δημοτικά και περιφερειακά θέατρα της Βόρειας Ελλάδας σε μια μεγάλη περιοδεία από την 1 έως και τις 12 Οκτωβρίου.

Λίγα λόγια για την παράσταση: Στην όπερα που συνέθεσε ο Μανουέλ ντε Φάγια ως φόρο τιμής στον σπουδαίο συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες με το λιμπρέτο να βασίζεται πάνω σε ένα επεισόδιο του διασημότερου μυθιστορήματος του Δον Κιχώτης, τον πρώτο λόγο έχει ο ρομαντικός και ονειροπόλος ιππότης με την απέραντη φαντασία. Με τη διαφορά ότι ο Δον Κιχώτης δεν επιτίθεται σε ανεμόμυλους, αλλά παρακολουθεί και ο ίδιος σε ένα πανδοχείο μια παράσταση με μαριονέτες. Όπως κι εμείς! Μάλιστα, ο ίδιος μαγεύεται τόσο πολύ με την ιστορία που στο τέλος πιστεύει πως οι μαριονέτες δεν είναι άψυχα αντικείμενα, αλλά αληθινές! Είναι όντως;

Η όπερα κουκλοθεάτρου «El Retablo de Maese Pedro» έχει παρουσιαστεί ήδη σε σχολεία της Αττικής από τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ. Μετά την περιοδεία της, η όπερα θα επιστρέψει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για μια σειρά σχολικών παραστάσεων.

Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Δημόπουλος
Κατασκευή-Εμψύχωση κούκλας: Λίτα Ασλάνογλου, Ειρήνη Μάστορα, Γιάννης Τσιούτας
Μονωδοί: Διονύσης Τσαντίνης, Αναστασία Κότσαλη, Διονύσης Μελογιαννίδης, Ντίνα Στράνη
Πιάνο: Σπύρος Σουλαδάκης

ΣΧΟΛΙΑ
Ismini
Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μας είχαν εξεπλήξει με την όπερα κουκλοθεάτρου και τώρα με την εξαιρετική online παράσταση μπαλέτο που έχει ανέβει στο GNOTV. nationalopera.gr Πάντα οι καλύτερες επιλογές από την αγαπημένη μας εθνική όπερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back