ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μόνιμη έκθεση αρχειακού υλικού στην Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Μια μόνιμη έκθεση αρχειακού υλικού στην Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2021, 15:49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση αρχειακού υλικού θα πραγματοποιήσει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Μικρασιατικό Σύλλογο Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και την Κοινότητα Μπάφρας.

Η παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου, στη 1 το μεσημέρι, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου.

Καθάρισμα-σκάψιμο της λαγκάτσας 1925. Φωτογραφία: Έλλη Παπαδημητρίου. Από το αρχείο του Συλλόγου Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων

Η έκθεση περιέχει αρχειακό υλικό και συγκεκριμένα πορτραίτα κατοίκων, σπάνιες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη δημιουργία των οικισμών και φωτογραφίες από την Καππαδοκία.

Θα παραμείνει δε μόνιμα στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής υπενθυμίζοντας σε όλους την ιστορία της Ανατολής, της Μπάφρας και της Νεοκαισάρειας από το 1922 έως σήμερα. Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου πρόσφερε δύο στολές από την περιοχή του Πόντου, μια ανδρική και μια γυναικεία. Μία γυναικεία στολή από την περιοχή της Καππαδοκίας πρόσφερε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων.

Παράλληλα, η πρώτη προβολή του φετινού προγράμματος θερινού κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, θα είναι αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

*Στην κεντρική φωτογραφία: Κάτοικοι της Ανατολής. Από το αρχείο της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back