Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για ασφαλέστερη πλοήγηση στο ίντερνετ

Εικόνα του άρθρου Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για ασφαλέστερη πλοήγηση στο ίντερνετ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2016, 10:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τι θεωρείται ποιοτικό και ασφαλές περιεχόμενο στο διαδίκτυο; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός εφήβου ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ποιες είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι νέοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί; Το να βοηθήσουν οι ενήλικες τα παιδιά τους να πλοηγούνται με ασφάλεια στο Διαδίκτυο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. 

Το επιτυχημένο παράδειγμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έρχεται να συνεχίσει και να ενδυναμώσει το νέο έργο «EL-SIC: The Hellenic Safer Internet Center-Making a Better Internet for Kids and the Society» που ξεκινά πλέον υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι τρεις άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το έργο είναι η ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού, η συμβουλευτική υποστήριξη σε χρήστες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και η καταγγελία παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.

Πιο συγκεκριμένα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει μία διαδικτυακή πλατφόρμα (www.saferinternet4kids.gr) για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλες ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας που θα δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος. 

Η πλατφόρμα  συγκεντρώνει εργαλεία και πληροφορίες για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο δημιουργικό διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter) υπάρχει υποστήριξη, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.

Παράλληλα λειτουργεί η δράση Helpline (www.help-line.gr, τηλ. 210 6007686) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.). Τα στελέχη της Γραμμής Βοήθειας είναι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο.


ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

Τέλος, το τρίτο μέρος του έργου αποτελεί η γραμμή καταγγελιών SafeLine (www.safeline.gr) για το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο με έμφαση στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. 

Η γραμμή καταγγελιών συνεργάζεται με την Ελληνική αστυνομία, καθώς  επίσης με τη Europol και την Interpol μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου INHOPE (www.inhope.org). 

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνεργάζεται με όλα τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα INSAFE (www.betterinternetforkids.eu) και INHOPE (www.inhope.org), με στόχο την ενεργή συνδρομή στην πανευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο.


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Σε εθνικό επίπεδο, το κέντρο θα συγκεντρώσει τους άμεσα εμπλεκομένους οργανισμούς στον τομέα της ασφάλειας του διαδικτύου, οργανώνοντας ετήσιες ενημερωτικές συναντήσεις  στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του κράτους, της βιομηχανίας των νέων τεχνολογιών καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος και τον περιορισμό του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διεξαγωγή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (7 Φεβρουαρίου 2017) με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας και το δίκτυο των εθνικών εμπλεκόμενων οργανισμών. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back