Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Μια βιβλιοθήκη από το 2019

Εικόνα του άρθρου Μια βιβλιοθήκη από το 2019
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/12/2019, 13:07
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο χρόνος που φεύγει αφήνει πίσω του βιβλία. Και τα βιβλία, είναι ο χρόνος μας, που επιμηκύνεται όσο περισσότερα διαβάζουμε. Εδώ, είναι ο καθιερωμένος πλέον κατάλογος των προτάσεων του βιβλιοπωλείου «Αναγνώστης» και του Τύπου Ιωαννίνων, χωρίς αξιολογική σειρά και χωρίς ιδιαίτερες ομαδοποιήσεις. Βάλτε τα εσείς στη βιβλιοθήκη σας, όπως προτιμάτε.

Ο ελληνικός 20ος αιώνας- Αντώνης Λιάκος (Πόλις)


Στο βιβλίο αυτό, η ιστορία του ελληνικού 20ού αιώνα, που αρχίζει με τη δεκαετία των πολέμων 1912-1922 και φθάνει ως την είσοδο της Ελλάδας στην κρίση του 2010, αντιλαμβάνεται την Ελλάδα σαν ένα κύτταρο σε συνεχή μεταβολισμό με το περιβάλλον του.


Επιδιώκοντας την ισχύ-William mcNeal (Παπαδόπουλος)


Ο McNeill ενδιαφέρεται κατ' αρχάς να επισημάνει πώς οι "κύκλοι" της παγκόσμιας ιστορίας -όπως, για παράδειγμα, οι άνοδοι και οι πτώσεις ολόκληρων αυτοκρατοριών- μπορούν να ερμηνευθούν αν λάβει κανείς υπόψη την εισαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογικών καινοτομιών που χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικούς σκοπούς.


Χαμένο προφίλ-Hugues Pagan (Πόλις)


Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε μια πόλη της γαλλικής επαρχίας. Ένας αστυνομικός, ο οποίος βρίσκεται στα ίχνη μιας νεαρής γυναίκας που καταζητείται, δέχεται ένοπλη επίθεση. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Σνεντέρ, επικεφαλής του τμήματος δίωξης του εγκλήματος.


Είμαι όσα έχω ξεχάσει-Ηλίας Μαγκλίνης (Μεταίχμιο)

Ένα μυθιστόρημα που δεν βασίζεται στη μυθοπλασία, μια αληθινή ιστορία για το πώς ένα συναισθηματικό τραύμα, τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές και για το πώς η ιστορία εισβάλλει στις προσωπικές και οικογενειακές διαδρομές αλλάζοντάς τες για πάντα.


Σε ποιον ανήκει η κόλαση-Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης (Μεταίχμιο)


Η ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων 200 χρόνων μέσα από ισάριθμες σύντομες ιστορίες, που διαβάζονται άλλοτε σαν παραβολές, άλλοτε σαν ανέκδοτα, απροσδόκητα παιχνίδια της μοίρας και εξωφρενικά περιστατικά. Εν ολίγοις ένα λεπτομερές ψηφιδωτό φτιαγμένο από προσωπικές ιστορίες που διαπλέκονται με τη μεγάλη Ιστορία ή μια μεγάλη ελληνική τοιχογραφία, γεμάτη έρωτα, θάνατο, πόλεμο, τρέλα και χιούμορ.


Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες- Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας (Κριτική)


Τα κείμενα, προερχόμενα από την ιδιοφυή γραφίδα του David Foster Wallace, εύλογα δεν κατατάσσονται σε μία συγκεκριμένη κατηγορία, όπως αυτή του γραμμικού διηγήματος, αλλά, αντίθετα, φλερτάρουν με τα είδη και αφήνουν το μοναδικό τους αποτύπωμα.


Κουαρτέτο του Χάρλεμ-Τζέιμς Μπόλντουιν (Πόλις)


Τέσσερις νεαροί μαύροι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο μετέπειτα διάσημος Αυτοκράτορας της σόουλ Άρθουρ Μοντάνα, ξεκινούν από το Χάρλεμ της δεκαετίας του ’40 για να κατακτήσουν τον κόσμο με όχημα το πάθος τους για τα γκόσπελ. Τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο Άρθουρ θα βρεθεί νεκρός στο Λονδίνο, ο αδελφός του, ο Χαλ, επιστρέφει στο παρελθόν για να αφηγηθεί μια συναρπαστική και σπαρακτική ιστορία.


Ιστορία της βίας-Εντουάρ Λουί (Αντίποδες)


Το δεύτερο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί, ενός από τους πιο σημαντικούς νέους Γάλλους συγγραφείς, διαδραματίζεται με επίκεντρο ένα γεγονός που συμβαίνει τις πρώτες ώρες της 25ης Δεκεμβρίου.


Σιμπούμι-Trevanian (Πόλις)


Θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Νικολάι Χελ, δάσκαλο του Go, της πολεμικής τέχνης που χρησιμοποιεί τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής ως θανάσιμα όπλα, δεινό εραστή και επαγγελματία δολοφόνο.


Σκέψεις με θέα τη λίμνη-Steven Weinberg (Ροπή)


Τα δοκίμια του βιβλίου αφορούν θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την κοσμολογία μέχρι και τη στρατιωτική τεχνολογία, την πολιτική και τη θρησκεία.


Τα παιδιά του Χαϊντέγκερ-Ρίτσαρντ Γουόλιν (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)


Το βιβλίο διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τέσσερις από τους σημαντικότερους Εβραίους φοιτητές του Χάιντεγκερ προσέγγισαν τη σχέση του δασκάλου τους με τους ναζί, καθώς και το πώς το γεγονός αυτό επηρέασε τη σκέψη τους.


Ινδία-Τόμας Τράουτμαν (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)


Το βιβλίο του Thomas Trautmann είναι ένας ασφαλής οδηγός σε τούτη την πολυδαίδαλη ιστορική διαδρομή, ένας οδηγός που δεν παρασύρεται σε βιαστικές υπεργενικεύσεις, αλλά βοηθά τον σύγχρονο αναγνώστη να γνωρίσει τις βασικές πτυχές του ινδικού πολιτισμού με τρόπο προσιτό, συνεκτικό και απόλυτα τεκμηριωμένο.


Άραβες-Eugene Rogan (Αλεξάνδρεια)


Πόλεμος, αποικιοκρατία, αντίσταση, δημιουργικότητα από το Μαρόκο μέχρι το Ιράκ κι από τον 16ο μέχρι τον 21ο αιώνα - η πιο ολοκληρωμένη ιστορία του αραβικού κόσμου


Άπαντα τα πεζά-Μπρούνο Σουλτς (Καστανιώτης)

H πεζογραφία του Μπρούνο Σουλτς φημίζεται για την πρωτοτυπία της. Οι εξπρεσιονιστικές ιστορίες του, τοποθετημένες σε έναν φανταστικό χώρο παρόμοιο με τη γενέτειρά του, ανυψώνουν ποιητικά την καθημερινότητα στη σφαίρα του μύθου.)


Παιδικά


Τα δέντρα- Wojciech Grajkowski/Piotr Socha (Μικρή Σελήνη)


Τι μπορεί να φτιάξει κανείς με το ξύλο και ποια είναι τα εργαλεία ενός ξυλοκόπου; Υπάρχουν μυθικά δέντρα και τι κοινό έχει ο Ρομπέν των Δασών, ο Αδάμ και η Εύα και ο Βούδας; Είστε έτοιμοι για μια βόλτα στο δάσος;


Το γυρινάκι-Benji Davies (Ίκαρος)


Μια ολοζώντανη, συγκινητική ιστορία για τα μεγάλα βήματα που όλοι κάνουμε, όσο μικροί κι αν είμαστε, από τον βραβευμένο δημιουργό των βιβλίων «Ο Νόι και η φάλαινα», «Το νησί του παππού», «Το Γκρότλιν» και της σειράς του Αρκουδάκου.


Ο σιδερένιος γίγαντας-Ted Hughes (Παπαδόπουλος)


Ένα μικρό αγόρι συνειδητοποιεί ότι ο Σιδερένιος Γίγαντας δεν έχει έρθει για να καταστρέψει τη Γη. Ίσως μάλιστα τη σώσει από έναν μεγαλύτερο κίνδυνο!


Οδός νοστιμιάς-Felicita Sala (Φουρφούρι)


Αναρωτιέστε ποιο είναι το μυστικό που κάνει τους ενοίκους στην Οδό Νοστιμιάς τόσο χαρούμενους; Μα το φαγητό φυσικά! Αυτό που αιώνες τώρα ενώνει τους λαούς όλου του κόσμου.


Τι κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς τη νύχτα- Thierry Lenain (Διόπτρα)


Εσύ Σοφία, τι νομίζεις ότι κάνουμε τη νύχτα;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back