ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ακόμα δυσκολότερη δεύτερη συνεδρίαση…

Εικόνα του άρθρου Μια ακόμα δυσκολότερη δεύτερη συνεδρίαση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2019, 04:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νέα δημοτική αρχή έδωσε την πρώτη της μεγάλη πολιτική μάχη, με την απόφαση για μερική, προσωρινή εκχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της νέας δημοτικής περιόδου. Και σε επίπεδο ψηφοφορίας, την έχασε.

Όλα όσα έγιναν μέχρι στη 1.30 το πρωί,  κινήθηκαν σε ένα πλαίσιο λογικής, αντικρουόμενων απόψεων και πολιτικών, εντάσεων, αλλά πάντα σε ένα «γνώριμο» σκηνικό. Αυτό όμως που έγινε στο τέλος και ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή προσπάθησε να περάσει την πρότασή της στο θέμα 12 της ημερήσιας διάταξης, ήταν αποτέλεσμα ερμηνείας του νόμου και προκάλεσε την κατάληψη του προεδρείου από τους εργαζόμενους και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Επίσης, προκάλεσε το πιο επεισοδιακό συμβούλιο των τελευταίων δεκαετιών.

Εν ολίγοις, ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας έκφρασε την άποψη ότι η αντιπρόταση του κ. Γιωτίτσα είναι νόμιμη, όχι όμως αιτιολογημένη, αφού πρώτα είχε γίνει μια συζήτηση περίπου 4 ωρών, με το δεδομένο ότι υπήρχαν περισσότερες από μια προτάσεις. 

Στο νόμο του «Κλεισθένη» εξαρχής (και όχι απλώς στις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου) δεν προβλέπεται σε θέματα προϋπολογισμού αρνητική ψήφος, απαιτείται αιτιολογημένη εισήγηση, αντιπρόταση. Αλλιώς, ψηφίζεται μια πρόταση μόνο, αυτή της υπηρεσίας, που φυσικά είναι και της δημοτικής αρχής συνήθως. Για να ψηφίσει η αντιπολίτευση κάτι, θα πρέπει να έχει υποβάλλει πρόταση με αιτιολόγηση. Η δημοτική αρχή δεν αναγνώρισε ως αιτιολογημένη την πρόταση της αντιπολίτευσης και έτσι η κατάσταση ξέφυγε. Οι εργαζόμενοι διέκοψαν τη διαδικασία ακριβώς στις 2 παρά τέταρτο το πρωί, καταλαμβάνοντας το προεδρείο.

Το θέμα άνοιξε ο αντιδήμαρχος κ. Βάββας (στη 1 το πρωί πια) και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γιωτίτσα από την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος ζήτησε την άποψη του νομικού συμβούλου του Δήμου, ο οποίος είπε ότι ισχύει και για τις αναμορφώσεις προϋπολογισμού η διαδικασία (από το μείζον στο ελάσσον όπως είπε), κάτι που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση. Ο κ. Ελισάφ  πρότεινε να ψηφιστεί πρώτα το θέμα της εκχώρησης και μετά η αναμόρφωση του προϋπολογισμού (που είναι συνδεμένα θέματα), προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

Ο «ελιγμός» που έδωσε την εντύπωση ότι έγινε κυρίως για να μην εκτεθεί η δημοτική αρχή σε μια ψηφοφορία την οποία θα έχανε, πρόσθεσε ακόμα μια ώρα μεταμεσονύχτιας συνεδρίασης. Όντως τελικά, ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου έφερε μόνο μια πρόταση προς ψήφιση, που σύμφωνα με το νόμο δεν επιδέχεται αρνητικής ψήφου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώθηκε αυτόματα να φύγει. Επανήλθε στα έδρανά της για το θέμα 13. Επικράτησε οχλαγωγία και η ιαχή «αίσχος» από τους εργαζόμενους προς το προεδρείο και τη δημοτική αρχή.

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, η δημοτική αρχή βρήκε απέναντί της, όχι μόνο τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάτι που άλλη δημοτική αρχή δεν είχε αντιμετωπίσει, σε αντίστοιχες αποφάσεις στο παρελθόν.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι ευθυγραμμίζεται με τη λογική της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος το είπε ξεκάθαρα, παραλληλίζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόταση για ανάθεση σε ιδιώτη. Ένα κομμάτι της δημοτικής αρχής (που δεν αναφέρεται πολιτικά στη ΝΔ) όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος, αρνήθηκαν την ταύτιση, λέγοντας ότι η απόφαση είναι εκ των ων ουκ άνευ και επιβάλλεται από τις επείγουσες ανάγκες.

Ο Νίκος Γκόντας τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης, παρότι προεκλογικά δήλωνε αντίθετος. Του το θύμισαν οι εργαζόμενοι και αυτός απάντησε «ναι μεν αλλά» για την περίπτωση που «απειλείται η δημόσια υγεία» και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους εργαζόμενοι.

Ο Άρης Μπαρτζώκας ήταν πιο πολιτικός. Τάχθηκε δηλαδή υπέρ της αντίληψης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό με τις δημόσιες υπηρεσίες και με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του ιδιώτη, από τον Δήμο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη τάχθηκε κατά, με συλλογιστική συνολική για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Κάθε θέμα που αφορά τη διαχείριση απορρίμματος και την αναποτελεσματικότητα του υπάρχοντος μηχανισμού πρέπει να συζητιέται με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης» τόνισε και πρόσθεσε ότι η εισήγηση είναι ανεπαρκής.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης όμως, Φίλιππος Ευαγγέλου «αποστάτησε» και στήριξε την πρόταση, συγκεντρώνοντας τα πυρά των εργαζόμενων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας τάχθηκε κατά της εκχώρησης, λέγοντας ότι «πρόκειται για κοροϊδία γιατί δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε εργολάβο μετά από προσλήψεις». Προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν θα εγκριθεί η διαδικασία από τα αρμόδια όργανα.  

Συμπλήρωσε ότι διαφωνεί με την άντληση κονδυλίου από τη μεταφορά του εργοταξίου από τον Άγιο Νικόλαο και κατέληξε, στηρίζοντας την πρόταση που κατέθεσε ο Θωμάς Γιωτίτσας στην Οικονομική Επιτροπή.

Ο Λάζαρος Νάτσης χαρακτήρισε  «θετική» την τοποθέτηση των εργαζόμενων αλλά και της κας Καλογιάννη, λέγοντας ότι «υπάρχουν ευθύνες και στην Περιφέρεια» και παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης. Ο σύμβουλος της παράταξης Βλάσης Παπαχρήστος αργότερα, αμφισβήτησε το «παροδικό» της εκχώρησης και τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες, το δημόσιο παραχωρεί τεχνογνωσία ουσιαστικά.

Η Όλυ Τσουμάνη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «στόχος της είναι η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης. Δεν υπάρχει ιδιώτης που να μην αποσκοπεί στο κέρδος. Σκεφτείτε τι θα γίνει με ιδιώτη, τη στιγμή που τον Αύγουστο υπήρχαν απορριμματοφόρα μόνο με οδηγό», κάνοντας κριτική και στις τοποθετήσεις  Μπέγκα-Καλογιάννη.

Ο Χρήστος Πατσούρας είπε ότι «δεν είναι γραφικό το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις» και παρέπεμψε στις «κακές εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σε συγκεκριμένη εταιρία». Πρόσθεσε δε ότι «ίσως στο πλαίσιο του έξυπνου δημαρχείου να σκεφτείτε και την αυτοκατάργηση τη δική σας των επιτροπών κ.λπ.», απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ κράτησε τον τελευταίο λόγο, μετά τα μεσάνυχτα πια. «Είμαστε σε θέση αύριο το πρωί να εξασφαλίσουμε την καθαριότητα των πολιτών που πληρώνουν, ακριβά πιστεύω, γι αυτό;» έθεσε το ερώτημα.

Έκανε και μετεκλογική ανάλυση, λέγοντας ότι «εν μέρει αυτό πληρώσατε», απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της αποτυχία στο θέμα της καθαριότητας.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε: «Τι θαρρείτε ότι είμαι κανένας ανάλγητος που θέλω να σας ξεζουμίσω; Είμαι ένας απλός άνθρωπος σαν εσάς. Ξέρω ότι είναι μια δουλειά δύσκολη, που δεν πληρώνεται».

Πρόσθεσε κάτι ενδιαφέρον, ότι δηλαδή από τους νέους εργαζόμενους της «3Κ» προκήρυξης, στα απορριμματοφόρα μπήκανε μόνο τρεις εργαζόμενοι. «Θέλουμε να τονωθεί η υπηρεσία. Πώς όμως να γίνει αυτό με την πόλη βρόμικη. Έχουν συμβάλλει και καταστηματάρχες και πολίτες. Αλλά πώς να τους πεις 'στηρίξτε' όταν δεν έχεις κάνει αυτά που πρέπει;».

Ο κ. Ελισάφ εν ολίγοις είπε λογικά πράγματα. Ωστόσο, η επιτελική θέση του απαιτεί να δοθούν λύσεις σε τέτοιου είδους προβλ'ηματα. Και αυτό πρέπει να συμβεί εν μέσω ενός πολύ κακού και καθόλου συναινετικού πολιτικού κλίματος στο δημαρχείο που και η παράταξή του έχει συμβάλλει καίρια στη δημιουργία του.

Στις 2 το πρωί η συνεδρίαση δεν είχε λήξει επίσημα αλλά... δεν γινόταν κιόλας, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει το προεδρείο και είχαν αναρτήσει πανό.

Τελικά, στις 2.20 το πρωι, η συνεδρίαση ξεκίνησε ξανά με δύο προτάσεις προς ψήφιση. Η πρόταση της επιτροπής πήρε 21 ψήφους, από τη δημοτικη αρχή δηλαδή και μειοψήφισε, καθώς η δεύτερη πρόταση πήρε 24 ψήφους. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έθεσε τις δύο προτάσεις σε ψηφοφορία, ανακρούοντας πρύμνα σε σχέση με την αρχική θέση του, σημειώνοντας ότι επιμένει στην αρχική του άποψη περί νομιμότητας των προτάσεων κ.λπ. Ο δήμαρχος την ίδια ώρα, καθόταν στα έδρανα του κοινού...

Στη συνέχεια, καταψηφίστηκε και το θέμα 13, δηλαδή η καθαυτή πρόταση για την εκχώρηση απορριμμάτων.



ΣΧΟΛΙΑ
Nikos
Και είναι μόνο η αρχή... Ο δήμαρχος αυτός θα μείνει στην ιστορία και δε θα φταίει ο Κλεισθενης για αυτό. Ενώ ήξερε τι ερχόταν, επέλεξε να είναι βασιλικότερος του Βασιλέως με αποτέλεσμα ήδη τα σκουπίδια να συσσωρεύονται. Τρέμω στη σκέψη του τι θα επακολουθήσει με αυτούς που μπλεξαμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back