ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Εικόνα του άρθρου Μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2023, 18:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοεμβρίου, και διάφοροι φορείς των Ιωαννίνων στέλνουν τα μηνύματά τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «μια ‘πανδημία’ που έχει τη δυνατότητα να ‘χτυπήσει’ κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, χώρας καταγωγής ή διαμονής με ανεξίτηλες συνέπειες στη σωματική, ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική ζωή των γυναικών μέχρι και τη γυναικοκτονία».

Αναφέρει επίσης ότι η ενδυνάμωση των γυναικών και η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου αλλά και μια νέα στάση συλλογικής κουλτούρας βασισμένη στις αξίες της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Η παρέμβαση αυτή του τοπικού ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται από ένα βίντεο κατά της βίας των γυναικών.

Παρέμβαση και από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του νέου δημάρχου Θωμά Μπέγκα.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τέσσερα στελέχη της παράταξης, όλες γυναίκες –η Βούλα Τσίλη, η Βάσω Μέγα, η Σοφία Μαρκούλα και η Αλέκα Βακαλοπούλου- τόνισε ότι «όλοι μαζί πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνία όπου κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα θα ζει ελεύθερη, απαλλαγμένη από το φόβο, τη βία και κάθε είδους παρενόχληση». Κατέθεσαν δε τη δέσμευση ότι «τη νέα νέα δημοτική περίοδο η δημοτική μας αρχή θα επαναφέρει ενημερωτικές δράσεις και θα ενισχύσει τη συνεργασία με όλους τους φορείς στην κατεύθυνση της άμβλυνσης τέτοιων φαινομένων».

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών υπενθυμίζει τη λειτουργία φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. «Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, αφενός μεν προς την κοινωνία, να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες (που μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλη) και κατ’ επέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ιδιότητας, εθνικότητας, ή άλλων χαρακτηριστικών, αφετέρου απευθύνεται προς την γυναίκα – θύμα βίας και είναι: «Μιλήστε…», μιλήστε στις δομές που υπάρχουν και σας υποστηρίζουν, μιλήστε και επικοινωνήστε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την στήριξη σας» αναφέρει ο ΟΚΠΑΠΑ.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων (Μαρίκας Κοτοπούλη 86, τηλ. 2651077449) που λειτουργεί υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το Κέντρο αυτό απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.τ.λ.) ή οποιοδήποτε είδος ή μορφή έμφυλης βίας και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη), οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα: www.womensos.gr.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back