ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μέχρι να βγει ο ήλιος… στη Βίτσα

Εικόνα του άρθρου Μέχρι να βγει ο ήλιος… στη Βίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2016, 01:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τραγούδια από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Βίτσα Ζαγορίου περιλαμβάνει το cd με τίτλο «Μέχρι να βγει ο ήλιος…» που συνοδεύεται από ένα βιβλιαράκι για την ιστορία και τη σημασία του πανηγυριού στον ζαγορίσιο αυτόν τόπο. Η έκδοση αυτή του cd με 25 τραγούδια (από «Λεσκοβίκι» και «Μικρή φεγγαροπρόσωπη» μέχρι «Οι φίλοι μου παρήγγειλαν» και «Κίνημα μωρ’ παπαδιά»), έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Βίτσας.

Η ηχογράφηση των τραγουδιών πραγματοποιήθηκε στη Βίτσα Ζαγορίου τον Φεβρουάριο του 2016. Οι μουσικοί είναι ο Θωμάς Χαλιγιάννης (κλαρίνο), ο Κώστας Καραπάνος (βιολί), ο Φώτης Παπαζήκος (τραγούδι και λαούτο), ο Τάσος Ντάφλος (ντέφι) και ο νεότερος της παρέας Γιώργος Γκούβας (τραγούδι), που αποτελούν τη σταθερή κομπανία του πανηγυριού της Βίτσας τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως σημειώνει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βίτσας στο εισαγωγικό σημείωμα, κανείς από τους μουσικούς αυτούς δεν έλκει την καταγωγή του από το Ζαγόρι, το παίξιμό τους όμως έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα ζαγορίσια γλέντια. Στην ηχογράφηση αυτή, κλήθηκαν να επιλέξουν ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό τούς παραγγέλλεται στο πανηγύρι της Βίτσας. Στην πορεία τους, όλα αυτά τα χρόνια, τους συνοδεύει «ο Νέστορας του Ζαγορίου, ο γηραιός αλλά πάντα δυναμικός Γρηγόρης Καψάλης».

Σημαντικό ρόλο στην έκδοση αυτού του cd, είχαν ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, μουσικολόγος Γιώργος Κοκκώνης, ο εθνομουσικολόγος Νίκος Διονυσόπουλος και ο ερευνητής της ζαγορίσιας μουσικής παράδοσης Πολύβιος Καρράς.

«Στο μεσοχώρι της Βίτσας, κάτω από τον γεροπλάτανο, στον φορτισμένο με μνήμες και συγκινήσεις από ανταμώματα και ξεχωρίσματα τόπο του πανηγυριού, κατοικεί μια νέα ενέργεια, βγαλμένη από την κίνηση μιας νεολαίας που βιώνει την εμπειρία της διαχρονίας. Που πραγματώνει το γλέντι ως καθαρτική τελετουργία, ευλαβικά και δυναμικά μαζί, μέχρι να βγει ο ήλιος» σημειώνει στο βιβλιαράκι του cd o Γιώργος Κοκκώνης.

Μέρος των εσόδων του cd θα διατεθεί στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων (τηλ. επικοινωνίας 6973052219).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back