Η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μερόπη Τζούφη μιλάει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ανώτατη εκπαίδευση, για την «ποιότητα» των δημοσκοπήσεων, για τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή.
Τι θα αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανώτατη εκπαίδευση αν κυβερνήσει τελικά, μετά τον Μάιο ή τον Ιούλιο;
Νομίζω ότι θα τα αλλάξει όλα. Το πρώτο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί, είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής-δεν είναι ακριβώς της τριτοβάθμιας, αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της νέας κυβέρνησης, θα είναι η κατάργησή της.
Και αυτό γιατί η ΕΒΕ ουσιαστικά στερεί ένα σημαντικό αριθμό παιδιών από την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά οδηγεί και σε κλείσιμο χρήσιμων τμημάτων ή ακόμα και περιφερειακών πανεπιστημίων.
Το δεύτερο είναι η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και η επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.
Το τρίτο είναι η αύξηση της χρηματοδότησης -που είναι παρά πολύ σημαντική για τα ΑΕΙ, αλλά και το σύνολο της δημόσιας παιδείας-στο 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Για τα ΑΕΙ, λέμε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν όλες οι θέσεις των συνταξιοδοτηθέντων, κάτι που δεν έχει γίνει από το 2018 και μετά, και φυσικά, να προκηρυχτούν νέες θέσεις σε κρίσιμα γνωστικά αντικείμενα. Μιλάμε για διπλασιασμό θέσεων μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας. Χρειάζεται πολύ μεγάλη ενίσχυση το διοικητικό και λοιπό προσωπικό στα πανεπιστήμια, μιλάμε για δωρεάν μεταπτυχιακά, που είναι δέσμευση και πολύ σημαντική, μιλάμε για ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης δομών, που θα περιλαμβάνει και τις φοιτητικές εστίες, με χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και βεβαίως, μιλάμε για επαναφορά της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Θα γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να επανέλθει το κέντρο αποφάσεων στη σύγκλητο, και στις εκλογές, να συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι που συναποτελούν το πανεπιστήμιο.
Επομένως, κατάργηση των νόμων Κεραμέως, ώστε να γυρίσουμε σε ένα προηγούμενο πλαίσιο, που οφείλουμε να βελτιώσουμε.
Πιστεύετε ότι θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα η τραγωδία των Τεμπών;
Η τραγωδία των Τεμπών ήταν καθοριστικό γεγονός, πρώτα από όλα με την απώλεια 57 συνανθρώπων μας, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού τα ελλείμματα και τα προβλήματα είχαν επισημανθεί, τόσο από την αντιπολίτευση, και εμάς, όσο και από τους εργαζόμενους. Είχαμε παραιτήσεις ανθρώπων που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δικτύων, αλλά δεν είχε γίνει τίποτε, παρόλα αυτά. Αντίθετα, η ΝΔ ετοιμαζόταν να εγκαινιάσει τα κέντρα ελέγχου, που ήταν ανύπαρκτα. Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει ευρύτατα η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά.
Ήταν τα Τέμπη η αφορμή που η νέα γενιά βγήκε μαζικά στους δρόμους, διεκδικώντας πρώτα από όλα να αποδοθούν οι ευθύνες, που είναι πολύ σημαντικό, και οι οποίες ανήκουν στη ΝΔ, αλλά και να μετράει η ζωή τους.
Επομένως, θεωρώ ότι είναι ένα γεγονός που θα καθορίσει την ψήφο της νέας γενιάς. Δυστυχώς, η ΝΔ έκανε μια συστηματική προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών προς όλους. Έχουμε πρόσφατα γεγονότα που δείχνουν πως δεν έχει μάθει από αυτή την κατεύθυνση: Ο αρμόδιος υπουργός είναι ξανά υποψήφιος, ως μη ένοχος, η διοίκηση του ΟΣΕ, ο κ. Πατέρας, έχει ποινική δίωξη για ευθύνες που έχει, επίσης ελέγχονται ποινικά και οι δύο άνθρωποι που έκαναν τη μετάταξη, το «γαλάζιο» ρουσφέτι του ανθρώπου που βρέθηκε στην κρίσιμη βάρδια-χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος.
Η μη λειτουργία άλλων συμπληρωματικών συστημάτων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον κίνδυνο είναι κυβερνητική ευθύνη. Λέμε λοιπόν ότι η τραγωδία των Τεμπών θα αφήσει το αποτύπωμά της σε αυτή την εκλογική διαδικασία, καταδικάζοντας τη ΝΔ γιατί δεν φρόντισε για την ασφάλεια των ανθρώπων της καθημερινότητας.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν διαρκώς πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανατρέψιμες ή δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα, λίγο πριν τις εκλογές;
Διαχρονικά οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρουμε και από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Προφανώς, δεν καταγράφονται οι ψήφοι νεότερων ανθρώπων, που δεν θέλουν, για διάφορους δικούς τους λόγους, να συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις. Βεβαίως αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στα ποιοτικά τους στοιχεία και το βρίσκουμε στις καθημερινές μας εξορμήσεις, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά, είναι μια πολύ μεγάλη αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική. Καταγράφεται ένα 67% περίπου, που είναι αγανακτισμένο από την κατάσταση που επικρατεί, κυρίως με τα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα: η ανεργία, η δυνατότητα επιβίωσης του πολίτη και των παιδιών του. Αυτή λοιπόν η συσσωρευμένη αγανάκτηση νομίζω ότι δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Για να το πω αλλιώς, είναι δική μας ευθύνη, για τους ανθρώπους που είναι θυμωμένοι, αλλά που ακόμη δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, την οποία μπορεί να δώσει από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, μια προοδευτική συγκυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση που μπορεί με άμεσο τρόπο να απαντήσει στα προβλήματα του κόσμου. Έχουμε δώσει ένα πλαίσιο 11 σημείων, το συμβόλαιο αλλαγής, που είναι μια κρίσιμη συνθήκη για να συνεννοηθούμε όλοι και να κάνουμε μερικά άμεσα πράγματα, που θα ανακουφίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία.
Υπάρχουν ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αναδειχθεί τελικά κυβέρνηση, θα πρέπει να διαχειριστεί διαφορετικά, σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο;
Οι μεγάλοι οδικοί άξονες δεν προχώρησαν στη διακυβέρνηση της ΝΔ παρά τις δεσμεύσεις της. Είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε σε έναν διασυνοριακό άξονα και να συνδεθούν τα Γιάννενα με την Κακαβιά και φυσικά με τα διασυνοριακά δίκτυα, αλλά και στην ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων. Χρειάζεται διαπραγμάτευση και βεβαίως, να δούμε τι θα γίνει με τον επαναπροσανατολισμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπάρχει μια δυνατότητα αλλαγών 30% με 40% και είναι μια μάχη που πρέπει να την κερδίσει ο τόπος.
Επίσης, πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες για το ζήτημα του σιδηροδρόμου που θεωρήθηκαν όνειρο θερινής νυκτός από τον κ. Μητσοτάκη.
Το ζήτημα του ΠΔ της λίμνης επίσης, που πάει και έρχεται και το λιμναίο σύστημα παραμένει απροστάτευτο. Πρέπει ακόμη να παραμείνουν οι δύο μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες στην πόλη μας και να ενισχυθούν με πόρους, προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την προσπάθεια συρρίκνωσης-συγχώνευσης αυτών των δύο μονάδων, η οποία πιθανώς υπάρχει στα σχέδια ενός νέου υγειονομικού χάρτη με βάση τις εξαγγελίες της ΝΔ.
Η απόδοση των δημόσιων χώρων επίσης. Ξέρετε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδοθεί το Γιαννιώτικο Σαλόνι, κάτι πολύ σημαντικό που θέλουμε να δούμε να προχωράει και να υλοποιείται. Έχουμε επίσης την ιστορία του στρατοπέδου Βελισσαρίου που επίσης έχει εξαγγελθεί. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, θέλουμε να δούμε πώς θα προχωρήσει.
Βεβαίως το θέμα του πανεπιστημίου που είναι πολύ σημαντικό-χρειάζεται ενίσχυση και όλα αυτά που προανέφερα, μια ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της. Πρέπει για παράδειγμα να επανέλθουν τα διετή προγράμματα στα ΑΕΙ με το απολυτήριο από την επαγγελματική εκπαίδευση.
Όσον αφορά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;
Έχει ειπωθεί και δια στόματος του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην Ήπειρο, έχουμε κάνει ανοιχτές τοποθετήσεις και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να συζητάμε για εξορύξεις στην Ήπειρο.
Ο τόπος έχει επενδύσει με έναν πολύ σοβαρό τρόπο, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί, σε άλλη κατεύθυνση: στην προστασία του περιβάλλοντος, στον οικοτουρισμό, με πολλές θέσεις εργασίες και πολλές δυνατότητες. Δεν έχουν θέση οι εξορύξεις στην Ήπειρο, δεν έχουν και συνολικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, αναρωτιέται κανείς για όλα αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Για κάποιες θέσεις εργασίας; Για προεκλογικού τύπου παροχές;
Πρέπει να πάμε στην κατεύθυνση των ΑΠΕ, και εκεί όμως με συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και με επάνοδο των νομοθετημάτων για τις ενεργειακές κοινότητες, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, για να υπάρξει ουσιαστικό όφελος.
Το δημογραφικό ζήτημα είναι κρίσιμο πια. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, είναι αυτό της δημογραφικής γήρανσης. Η Ήπειρος είναι από τις περιοχές που έχει χάσει κρίσιμο πληθυσμό, με χωριά εγκαταλελειμμένα σε όλη την Περιφέρεια. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού, είναι κρίσιμο συνολικά λοιπόν.
Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και εδώ είναι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, σε νέους ανθρώπους: φορολογικά, ασφαλιστικά, σε παιδιά που θα ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς που θα μπορούν, μέσα από μια τέτοιου τύπου διαδικασία, να στελεχώσουν κρίσιμες δομές και να δώσουν ζωή σε εγκαταλελειμμένες περιοχές. Χρειάζονται κίνητρα και στα αστικά κέντρα, όμως, όπως πχ για τις νέες μητέρες.
Μιλάω για την αύξηση του επιδόματος, για άδειες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για κίνητρα για τις αγρότισσες, για μια νέα στεγαστική πολιτική. Προκειμένου νέα ζευγάρια να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, να επιδοτηθεί το ενοίκιο για ζευγάρια 24-44 ετών για παράδειγμα, αλλά και το εξής: να δημιουργηθεί μια «τράπεζα στέγης», με κλειστά ακίνητα που υπάρχουν και στην Ήπειρο, ανεκμετάλλευτα, που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε Δήμους, είτε στην εκκλησία, είτε σε ΜΚΟ, τα οποία να αναλαμβάνει η πολιτεία και με πολύ μειωμένες τιμές, να τα νοικιάζει και οι ιδιοκτήτες να έχουν φοροελαφρύνσεις και να επανέρχεται σε αυτούς το ακίνητο, ενεργειακά αναβαθμισμένο. Να είναι όλοι ωφελημένοι, δηλαδή. Και βεβαίως, να υπάρχουν κανόνες και όροι στη λειτουργία του Airbnb.