ΒΟΥΛΗ

Μερόπη Τζούφη: «ΕΒΕ υπέρ κολεγίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων»

Εικόνα του άρθρου Μερόπη Τζούφη: «ΕΒΕ υπέρ κολεγίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2023, 19:16
ΒΟΥΛΗ - ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε δήλωσή της για τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η  εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) «στερεί και φέτος σε χιλιάδες υποψήφιες και υποψήφιους το δικαίωμα των δωρεάν σπουδών στα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ, πολλά τμήματα και σχολές θα υποδεχτούν μικρό αριθμό πρωτοετών, χιλιάδες θέσεις θα παραμείνουν κενές, ενώ μια σειρά από σημαντικά επιστημονικά αντικείμενα υπονομεύονται και υποτιμούνται».

Ειδικότερα αναφέρει το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Οι βάσεις παρουσίασαν πτώση σε 8 από τα 22 τμήματα για τους απόφοιτους των γενικών λυκείων και σε 20 τμήματα για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Από τις 3.612 διαθέσιμες θέσεις καλύπτονται οι 2.546 και μένουν κενές οι 1.066, δηλαδή το 30%.

Διαβάστε επίσης: Κενές θέσεις-το ένα τρίτο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αναφέρεται επίσης στις πολλές κενές θέσεις στη σχολή Θετικών Επιστημών, στο Πολυτεχνείο, σε τμήματα της Άρτας κ.ο.κ.

«Η πολιτική σε βάρος των δημόσιων ΑΕΙ πρόκειται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Παιδείας έχουν ξεκαθαρίσει πως θα διευκολύνουν συνταγματικά και νομοθετικά την ίδρυσή τους, απαξιώνοντας ακόμη περισσότερα τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία είναι ήδη αντιμέτωπη με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τη συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού, τα πολλαπλά προβλήματα στις υποδομές, την έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και τη διοικητική αποδιάρθρωση» λέει η κα Τζούφη.

Καταλήγει τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα, διεκδικώντας την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και απαιτώντας να υπάρξει ρύθμιση ώστε να καλυφθούν άμεσα οι χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ» και πως «με όλες του τις δυνάμεις και τις απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες θα αντισταθεί στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back