Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την ίδια «γραμμή»…

Εικόνα του άρθρου Με την ίδια «γραμμή»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2023, 01:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, η παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου επιχείρησε να στείλει το μήνυμά της: Ότι θα είναι παρούσα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «σε πείσμα όσων πίστευαν ότι θα διαλυθούμε».

«Είμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε μια νέα ευκαιρία αλλά τον αναγκαίο χρόνο για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Η εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, ξεκίνησε με ένα μικρό αφιέρωμα στον εκλιπόντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν αντιδήμαρχοι στην πρώτη σειρά (με εξαίρεση τη Νατάσα Τύρου-Ούζα που επέλεξε να μείνει όρθια στο πίσω μέρος της αίθουσας), στελέχη και μέλη της παράταξης, ο πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο παλιός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και γιατρός Δημήτρης Τσόλκας αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας και «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Απόντες ήταν ο Νίκος Γκόντας και μέλη της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».

Τον λόγο πήρε πρώτα ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής μέχρι πρότινος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα». Ο κ. Μπαρτζώκας είπε ότι οι διεργασίες για την ένωση των δύο παρατάξεων είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και εξήγησε ότι «δεν μας χωρίζει τίποτα, αλλά μας ενώνουν πολλά».


Η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση έγινε με αφορμή την ένωση των δύο παρατάξεων, με τον κ. Παπαγεωργίου να κάνει λόγο για μια πιο «ώριμη παράταξη, και διευρυμένη» επικαλούμενος και τη συμπόρευση με τους ανεξάρτητους αντιδημάρχους Γιάννη Αϊβατίδη και Αριστείδη Παππά και τη νέα ανεξάρτητο σύμβουλο Γιαννούλα Μαμακή.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαγεωργίου παρέμεινε πιστός στη «γραμμή» της δημοτικής αρχής εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Για όσα δεν έγιναν ή για όσα καθυστέρησαν να γίνουν, είπε τα γνωστά: ότι έφταιγε το σύστημα της απλής αναλογικής, η άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, αντιπολίτευση, η πανδημία. 

Bέβαια, η απλή αναλογική άρχισε να «ξηλώνεται» πολύ νωρίς, με τις αποφασιστικές αρμοδιότητες να περνάνε στην οικονομική επιτροπή, όπου η δημοτική αρχή είχε την πλειοψηφία. Ενδεικτικό παράδειγμα η υπόθεση της αναβάθμισης του οδοφωτισμού με led. Η κριτική που δέχτηκε, δεν αφορούσε ποτέ το έργο αυτό καθαυτό, αλλά τον τρόπο με τον οποίο το προωθούσε. Σημειωτέον δε ότι για το έργο αυτό δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση, παρότι πριν από πέντε μήνες είχαν προαναγγελθούν από την Περιφέρεια Ηπείρου οι υπογραφές.

Ο κ. Παπαγεωργίου επιχείρησε να κάνει μια αυτοκριτική, αποδεχόμενος ότι κάποια πράγματα δεν έγιναν ιδίως για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα στην πολιτική, τα της αυτοκριτικής δεν εμπεριέχουν πολλές λεπτομέρειες.

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά έκανε στην ένταξη των Ιωαννίνων στο πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες  πόλεις της Ευρώπης, την απόδοση στην πόλη του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε διοικητικό κέντρο και την απόφαση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού, να αποδοθεί στον Δήμο το στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε τρεις-τέσσερις φορές την αναφορά «με εμμονή για τα Γιάννενα», σε μια προσπάθεια να δώσει έμφαση (αν και η λέξη «εμμονή», δεν έχει και την πιο θετική σημασία).

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back