ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μαζική η πορεία για τη μνήμη, αλλά και το σήμερα

Εικόνα του άρθρου Μαζική η πορεία για τη μνήμη, αλλά και το σήμερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2022, 01:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, συνέπεσε φέτος με το τραγικό γεγονός μιας νέας αστυνομικής επίθεσης εις βάρος ενός παιδιού, στη Θεσσαλονίκη, που παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πορεία στα Γιάννενα ήταν μαζική και έγινε σε «δύο μέρη»: αρχικά, περίπου 300 άτομα ξεκίνησαν από την Ακαδημία, με πανό φοιτητικών συλλόγων.

Οι σύλλογοι στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Καμία ανοχή στην κρατική βία. Οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή» έγραφε το πανό των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην κινητοποίηση που οργανώθηκε σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της πόλης. Με το σύνθημα αυτό, δεκάδες φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων Φυσικού, Χημικού, ΒΕΤ, Ιατρικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού και του Παιδαγωγικού τμήματος Ιωαννίνων δίνοντας απάντηση στην κρατική βία και την καταστολή».


Στη συνέχεια και περίπου μισή ώρα μετά, αλλά 700 άνθρωποι περίπου (σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστικός χώρος) ξεκίνησαν από την Ακαδημία και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης, με συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας, που πλέον είναι ανεξέλεγκτη και πολιτικά καλυμμένη. Διέσχισαν την αγορά και γύρισαν από την Αβέρωφ.

Στο μεταξύ, η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή: ΜΑΤ στην αρχή της Ν. Ζέρβα, κλειστή η 28ης Οκτωβρίου με κλούβα κάθετα μπροστά στο αστυνομικό μέγαρο, έντονη παρουσία και σε άλλα μέρη.

Η πορεία ανέβηκε προς την πλατεία. Ένα τμήμα της, του αντιεξουσιαστικού χώρου, σταμάτησε στα φανάρια της 28ης Οκτωβρίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Έγινε μικροσυμπλοκή, η αστυνομία πέταξε δύο κρότου-λάμψης, χωρίς όμως να επιτεθεί. Το μπλοκ αποχώρησε συγκροτημένα και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε στην πλατεία.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back