Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μαύρη τρύπα 33 δισεκ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου

Εικόνα του άρθρου Μαύρη τρύπα 33 δισεκ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2023, 13:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 33 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου ανακάλυψαν αστρονόμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham δήλωσαν ότι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν βρεθεί ποτέ.

Η ομάδα χαρακτήρισε τα ευρήματά της, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ως «εξαιρετικά συναρπαστικά».

«Αυτή η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, η οποία έχει περίπου 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας, είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί ποτέ και στο ανώτατο όριο του πόσο μεγάλες πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν θεωρητικά, οι μαύρες τρύπες, επομένως είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη». είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ James Nightingale, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Durham.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι τα πιο ογκώδη αντικείμενα στο σύμπαν, με μάζα μεταξύ 10 δισεκατομμυρίων και 40 δισεκατομμυρίων φορές τη μάζα του Ήλιου.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι βρίσκονται στο κέντρο όλων των μεγάλων γαλαξιών, όπως ο Γαλαξίας μας.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι σπάνιες και δυσεύρετες και η προέλευσή τους είναι ασαφής.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι σχηματίστηκαν από την ακραία συγχώνευση τεράστιων γαλαξιών πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το σύμπαν ήταν ακόμα νεαρό.

Πηγή: metro.co.uk. Φωτογραφία: ESA/Hubble, Digitized Sky Survey, Nick Risinger (skysurvey.org), N. Bartmann

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back