ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μάχες» οδοφωτισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου «Μάχες» οδοφωτισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2023, 14:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 20 Ιανουαρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε γνωστό ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά την αναβάθμιση του οδοφωτισμού (led) στον Δήμο Ιωαννιτών.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αυτή αναφερόταν ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων «πρόκειται να καλέσει την ερχόμενη εβδομάδα τον ανάδοχο προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων».

Μέχρι στιγμής, η σύμβαση κόστους 19 εκατ. ευρώ (με έκπτωση 1%) με την ένωση εταιριών ΤΕΡΝΑ-Fotagonled, δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι η ανάδοχος εταιρία θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του οδοφωτισμού για 12 χρόνια, με τον Δήμο Ιωαννιτών να καταβάλλει τα ανάλογα ποσά μέσω των ανταποδοτικών της τελών.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση. Χαρακτήρισε τη σύμβαση «αποικιοκρατικού τύπου» και θύμισε ότι η δημοτική αρχή ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στηριζόμενη στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, που κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Τόνισε επίσης ότι η προσφυγή που έχει κάνει η παράταξή του μαζί με εκείνη του Λάζαρου Νάτση στο ΣτΕ θα κριθεί στις 6 Ιουνίου του 2023 και ότι «με βάση την απόφαση της Ολομέλειας για παρόμοια προσφυγή του δήμου Βέροιας θα γίνει κι αυτή αποδεκτή»

«Αν λοιπόν επιτρέψετε την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για τον οδοφωτισμό πριν την απόφαση του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου θα φέρετε ακέραια την ευθύνη για μια τεράστια ζημιά που θα υποστεί ο Δήμος εξαιτίας των απαιτήσεων που θα προκύψουν από τον ανάδοχο χωρίς καν την υλοποίηση του έργου. Μην το κάνετε. Θα γραφτείτε στην ιστορία του Δήμου με μελανά γράμματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει ενημέρωση από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρέμβαση έκανε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη η οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι χειρίστηκε την όλη υπόθεση «με πρωτοφανή ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα». Η κα Καλογιάννη έθεσε διάφορα ζητήματα: από τον ορισμό του ανεξάρτητου ελεγκτή και τη σύμβαση μεσεγγύησης μέχρι τον τρόπο ορισμού της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής έργου και την παραλαβή του φακέλου του έργου από την Περιφέρεια.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας ανέλαβε να δώσει κάποιες απαντήσεις κάνοντας λόγο για τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» του έργου και διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ένταση υπήρξε για το θέμα του ανεξάρτητου ελεγκτή, ο οποίος την πρώτη διετία ορίζεται από την ανάδοχο εταιρία, αλλά και για το ποσοστό της έκπτωσης.

Για το τελευταίο θέμα, ο κ. Βάββας είπε και ο ίδιος, βάσει των διαγωνιστικών διαδικασιών σε όλη τη χώρα, ανέμενε έκπτωση 25%. «Κάτι που δεν έγινε πράξη. Πλέον υπάρχουν εκπτώσεις 1% με 2% στις ΣΕΑ (Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης)» είπε.

Ο Βλάση Παπαχρήστος από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ανέφερε ότι η χαμηλή έκπτωση αποτελεί «ευθύνη της δημοτικής αρχής», απαντώντας και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παπαγεωργίου ο οποίος υποστήριξε νωρίτερα το αντίθετο. Όσο για τον ανεξάρτητο ελεγκτή κατά την πρώτη διετία, περιορίστηκε να πει: «Αυτός που παίρνει το έργο, θα διαλέξει αυτόν που θα τον ελέγχει».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back