ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάτσικας-Πέραμα: ένας ποδηλατοδρόμος και οι παραλίμνιες ιδιοκτησίες

Εικόνα του άρθρου Μάτσικας-Πέραμα: ένας ποδηλατοδρόμος και οι παραλίμνιες ιδιοκτησίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2023, 12:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από έναν χρόνο περίπου, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία για να κλείσει μια χρόνια εκκρεμότητα: Προχώρησε στην επίδοση των πράξεων αναλογισμού αποζημίωσης σε 129 συνολικά ιδιοκτήτες στην περιοχή του Μάτσικα.

Ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες παραλίμνιων εκτάσεων, οι οποίες είναι δεσμευμένες από το Δημόσιο εδώ και μια δεκαετία λόγω της οριοθέτησης της Παμβώτιδας και του καθορισμού της παρόχθιας, κοινόχρηστης ζώνης, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Έναν χρόνο μετά, όμως, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας, ερωτώμενος σχετικά από την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, απάντησε καταρχάς ότι έχουν κατατεθεί 40 ενστάσεις επί των πράξεων αναλογισμού. Οι 40 αυτές ενστάσεις δεν έχουν εξεταστεί όλες ακόμη, με τον κ. Πήχα να επικαλείται φόρτο εργασίας (σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού) στην Υπηρεσία Δόμησης.

Η υπόθεση του Μάτσικα έχει αποτελέσει μέσα στα χρόνια πεδίο αντιπαραθέσεων, και πολιτικών. Ομάδα ιδιοκτητών πιέζουν εδώ και χρόνια να γίνει αλλαγή της οριοθέτησης και της παρόχθιας ζώνης, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι εκτάσεις τους. Κάπως έτσι άνοιξε και πριν από ενάμιση χρόνο το κεφάλαιο της αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως είναι η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, με την επίδοση των πράξεων αναλογισμού, είχε ξεκαθαρίσει πέρσι ότι εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία.

Όλη αυτή η διαδικασία συνδέεται με το έργο του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου από τον Μάτσικα έως το Πέραμα Ιωαννίνων. Ένα έργο που είχε σχεδιαστεί και είχε μελετηθεί επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα. Η νυν δημοτική αρχή, μετά από αρκετά επεισόδια αντιπαράθεσης με την πρώην δημοτική αρχή για το επίπεδο ωριμότητας του έργου, αποφάσισε, έστω και με καθυστέρηση, να κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Το έργο προετοιμάζεται πια για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027». Ήδη «συμμετέχει» στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το ύψος των απαιτούμενων αποζημιώσεων. Οπότε προέχει να κλείσει το μεγάλο αυτό κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back