ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μαθαίνοντας… self test

Εικόνα του άρθρου Μαθαίνοντας… self test
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2021, 12:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κυβέρνηση ανοίγει τα λύκεια, σε πρώτη φάση, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, εφαρμόζοντας εκεί «πιλοτικά» τον έλεγχο με τα self tests στον πληθυσμό, πάντα με ευθύνη των πολιτών.

H απόφαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επιτροπή λοιμωξιολόγων ήταν και πάλι πλειοψηφική, με πολιτική πίεση από την κυβέρνηση.

Τα ερωτήματα ωστόσο δεν λείπουν για τα self tests. Η προμήθειά τους έγινε ταχύτατα, ωστόσο φαίνεται ότι… συμπίπτει η περιγραφή τους με αυτή που είχαν μέχρι στιγμής τα υλικά ελέγχων που διατίθενται στα νοσοκομεία και σε άλλες υγειονομικές δομές, τα οποία απαιτούν χρήση από επαγγελματία υγείας.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το γνωστό επικοινωνιακό χειρισμό. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε χτες ότι τα self test είναι rapid tests, κάτι που προφανώς ισχύει, αλλά η ουσία του θέματος δεν είναι… γραμματική.

Στο σχετικό βίντεο οδηγιών που αναρτήθηκε στο https://self-testing.gov.gr/ εμφανίζεται γιατρός να δείχνει τα βήματα, με φανερή την εξοικείωση με τη διαδικασία. Προφανώς, αυτή θα αποκτηθεί στην πορεία  και από τους πολίτες, αλλά υπάρχει λόγος που τα συγκεκριμένα τεστ συστήνονται για χρήση από επαγγελματίες.

Ένα άλλο ζήτημα ήταν η προμήθεια σε πολυσυσκευασίες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότιροψηε οι «παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests», δηλαδή 5 κατηγορίες υλικών, τις οποίες οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να κατανείμουν σε ατομικές δόσεις.

Προειδοποίησαν ότι θα δημιουργηθούν ουρές αναμονής κατά τη διάθεση των τεστ και εγκάλεσαν την πολιτεία για τη συμφωνία με την εταιρία: «Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών» αναφέρουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης εκτέθηκε για άλλη μια φορά, καθώς ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι τα τεστ αυτά κυκλοφορούν μόνο σε συσκευασία των 25. «Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη.

Το απόγευμα χτες, τον άφησε ακάλυπτο ο κ. Κοντοζαμάνης, λέγοντας ότι «οι επόμενες δόσεις θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες». Το ίδιο αναφέρουν και οι φαρμακοποιοί, ότι δηλαδή ενημερώθηκαν από τις αρχές (μάλλον όχι από τον κ. Γεωργιάδη…) ότι «το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα».

Το τρίτο ζήτημα, είναι τα βιολογικά απορρίμματα. Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «η σύσταση, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι να απορρίπτονται τα τεστ στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή», δήλωση που ελέγχεται πάντως, για την υπόστασή της…

Στα πιο ουσιαστικά, ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε ότι αν κάποιος-α έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self test.

Σημειωτέον ότι τα τεστ διατίθενται από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας για εκπαιδευτικούς-μαθητές και από Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3