ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μα γιατί δεν πιστεύετε ότι «δεν υπάρχει ακρίβεια»;

Εικόνα του άρθρου Μα γιατί δεν πιστεύετε ότι «δεν υπάρχει ακρίβεια»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2024, 13:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συντονισμένη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας πιάνουν τόπο, ενώ αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει και όταν απλά συγκρατεί τους ρυθμούς αύξησης των τιμών, συνεχίζει να μη συμβαδίζει με την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, συνοψίστηκε σήμερα στην έρευνα του Ινστούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, ο οποίος έχει επωμιστεί –χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές επιπτώσεις- την κατακόρυφη αύξηση τιμών σε ρεύμα και αγαθά, χωρίς ποτέ να αποτελέσουν οι αποφάσεις του φραγμό στην ακρίβεια, διαμηνύει μέσω «πηγών» ότι «παρατηρείται αποκλιμάκωση σε βασικές κατηγορίες προϊόντων».

Ωστόσο, η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δεν αναφέρει ότι οι τιμές έπεσαν, αλλά ότι ακόμα και οι υποχωρήσεις τιμών σε προϊόντα όπως βρεφικά, γαλακτοκομικά κ.λπ. είναι πολύ μικρότερες από αυξήσεις σε άλλα προϊόντα.

Επίσης, δεν προκύπτει κάποια συνολική αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά μικρότερη αύξηση, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η αισιοδοξία της αποτύπωσης της έρευνας δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα, όπου το κόστος παραμένει επιβαρυντικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός «έτρεξε» με 3,1% και η μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο καταγράφηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση ήταν το ελαιόλαδο (63,7%), το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-φρουτοχυμοί (12,5%), τα φρούτα (11,6%), τα ψάρια (10,6%) και το ρύζι (8,5%).

Γι αυτά τα στοιχεία βέβαια δεν έσπευσαν να σχολιάσουν κάτι οι «πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3