πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίμνη Παμβώτιδα: Ένας σημαντικός βιότοπος για πουλιά

Εικόνα του άρθρου Λίμνη Παμβώτιδα: Ένας σημαντικός βιότοπος για πουλιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2024, 15:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη λίμνη Παμβώτιδα, ο συνολικός ατόμων από τα 31 είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών φτάνει σε 18.683!

Αυτός ο αριθμός αποτυπώνεται στη μεσοχειμωνιάτικη καταμέτρηση υδρόβιων πουλιών, ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας με παγκόσμια εμβέλεια το οποίο πραγματοποιείται στα μέσα Ιανουαρίου ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου υπό τον συντονισμό της Wetland International. Στην Ελλάδα, υπεύθυνος φορέας για τις καταμετρήσεις είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, στη φετινή μέτρηση στα Γιάννενα, συμμετείχαν 17 παρατηρητές υπό τον συντονισμό του ορνιθολόγου Νίκου Μπούκα και σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας.

Τους μεγαλύτερους διαχειμάζοντες αριθμούς παρουσίασαν η Φαλαρίδα (Fulica atra) με 4.830 άτομα, και ο Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) με 4.455 άτομα, ενώ το πιο πολυάριθμο είδος πάπιας που διαχειμάζει στην Παμβώτιδα ήταν το Κιρκίρι (Anas crecca) με 2.481 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τα τρία αυτά είδη η φετινή καταγραφή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή.

Επιπλέον, σημαντικούς αριθμούς παρουσίασαν ο Ασημόγλαρος (Larus michahellis) με 2.690 άτομα, ο Καστανοκέφαλος γλάρος (Chroicocephalus ridibundus) με 1.580 άτομα και το Σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus) με 1104 άτομα.

Αριθμό ρεκόρ σε σύγκριση με προηγούμενα έτη παρουσίασαν οι Χουλιαρόπαπιες (Anas clypeata) με 534 άτομα, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση για τους Καλαμόκιρκους (Circus aeruginosus) με 25 άτομα. Οι Λαγγόνες (Microcarbo pygmeus) διατηρήθηκαν σε αντίστοιχα με πέρυσι υψηλά επίπεδα, οι Σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea) έχουν σταθερή παρουσία στην περιοχή. Παρατηρήθηκαν κι άλλα είδη ερωδιών που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν να διαχειμάζουν στην περιοχή όπως ο Γελαδάρης (Bubulcus ibis) και ο Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax).


Στη Θεσπρωτία

Στη Θεσπρωτία οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης Ηπείρου του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας στις περιοχές αρμοδιότητάς του όπως στην περιοχή του Καλαμά, Αχέροντα, Καλοδίκι, Έλη Προντάνη, Καρτέρι, Λίμνη Ψάκκα και Λίμνη Λιμνοπούλα.

Παρατηρήθηκαν πάνω από 50 είδη υδρόβιων πουλιών σε σύνολο 12.708 ατόμων για όλες τις περιοχές. Σημαντική ήταν η παρατήρηση της παγκοσμίως απειλούμενης βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) μεταξύ άλλων χηνόμορφων όπως Ψαλίδα, Πρασινοκέφαλη Πάπια, Καπακλής, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι κ.α. ενώ δεν έλειψαν και τα αρπακτικά όπως Γερακίνα, Καλαμόκοιρκος, Ψαραετός κ.α.

Τέλος, εξαιρετικό θέαμα προσφέρουν εκατοντάδες φοινικόπτερα που τρέφονται σε όλες τις λιμνοθάλασσες του Δέλτα Καλαμά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3