ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Κόβονται» και πάλι χειρουργεία…

Εικόνα του άρθρου «Κόβονται» και πάλι χειρουργεία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2021, 15:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ψάχνει εκ των ενόντων τρόπους να υποστηρίξει τις ανάγκες του ΕΣΥ, καθώς γι ακόμα ένα «κύμα» της πανδημίας, δεν προχωράει σε προσλήψεις, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και ανακοινώσεις.

Τώρα, ζητάει πάλι να κοπούν χειρουργεία. Η υφυπουργός Υγείας (και γιατρός) Μίνα Γκάγκα, με χτεσινή της εγκύκλιο, καλεί τις υγειονομικές περιφέρειες να περιορίσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία έως και 80%, ανάλογα με τις συνθήκες, σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές, όπως αναφέρει το έγγραφο.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην αρχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να στραφούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και να πληρώσουν αδρά τις επεμβάσεις στις οποίες έπρεπε να υποβληθούν.

Στη δε εξήγησή της, η κα Γκάγκα είπε ότι «δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν, εάν μπορούν, τα χειρουργεία τους, όσο χρειαστεί γι αυτό το διάστημα που έχουμε πολλά περιστατικά».

Η εξήγησή της είναι πρακτικά… επιβεβαίωση της εγκυκλίου, καθώς η κα Γκάγκα προσπαθεί να μεθερμηνεύσει μια απόφαση που προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Η ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή της έχει καταγγείλει την απόφαση και διευκρινίζει ότι είχε ξεκαθαρίσει στον υπουργό Υγείας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια ρύθμιση. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών και κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας», συμπληρώνει η ΕΙΝΑΠ.  

Στα Ιωάννινα είχαν ήδη αρχίσει να αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία από τις αρχές Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
Σοφια Λαζαριδου
Ντρέπομαι πραγματικά για το κράτος που ζω!! Υποφέρω στο κρεβάτι και δε μπορώ να περπατήσω εδώ και τρεις μήνες. Περιμένω να με πάρουν από το πανεπιστήμιακο νοσοκομείο Ιωαννίνων για επέμβαση. Πέρασε ένας μήνας από την εγγραφή μου στη περιβόητη λίστα τους. Ακόμη τίποτα. Κινδυνεύω να χάσω και τη δουλειά μου! Πόσο θα τραβήξει αυτή η κατάσταση. Είμαστε απελπισμένοι! Ας κάνουν κάτι! Σας εκλιπαρουμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back