ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Νέο χαμηλό ρεκόρ γεννήσεων

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Νέο χαμηλό ρεκόρ γεννήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2024, 10:52
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα ανακοίνωσε χαμηλό ρεκόρ γεννήσεων το 2023, καθώς ο πληθυσμός της συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μια τάση που σηματοδοτεί μια δημογραφική πρόκληση με σημαντικές επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η χώρα κατέγραψε 6,39 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, από 6,77 ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας (NBS). Το ποσοστό γεννήσεων είναι το χαμηλότερο από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας το 1949.

Γεννήθηκαν περίπου 9,02 εκατομμύρια μωρά, σε σύγκριση με 9,56 εκατομμύρια μωρά το 2022. Ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε το 2023 σε 1,409 δισεκατομμύρια, μειωμένος κατά 2,08 εκατομμύρια άτομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η υπηρεσία.

Η δημογραφική μετατόπιση της χώρας έρχεται σε μια εποχή που η ανάπτυξή της έχει υποχωρήσει. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρυσι, σε σύγκριση με τον κυβερνητικό στόχο του 5% περίπου.

Αν και η αύξηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με το 2022, όταν η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε μόλις κατά 3%, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Τα στοιχεία της Τετάρτης δεν ήταν εντελώς δυσοίωνα. Το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας επεκτάθηκε κατά 5,2%, επιταχύνοντας την ανάπτυξη από το 4,9% του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, η ώθηση αυτή μπορεί να μην είναι μακροπρόθεσμη, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Η Κίνα έχει ταλαιπωρηθεί από μια σειρά οικονομικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της φυγής των επενδυτών και του αποπληθωρισμού. Η συρρίκνωση του πληθυσμού θα αναγκάσει τώρα το Πεκίνο να προβεί σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία του και να αναδιαμορφώσει τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η στέγαση.

Η επιβράδυνση του ρυθμού γεννήσεων έρχεται παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενθαρρύνει περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά μετά από δεκαετίες περιοριστικών πολιτικών γεννήσεων.

Η μείωση του ποσοστού γεννήσεων συμπίπτει με τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού: Μια διπλή πρόκληση για την κυβέρνηση της Κίνας, καθώς παλεύει με τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων για τους ηλικιωμένους πολίτες, ενώ παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση της ανάπτυξης σε μια οικονομία που επανδρώνεται από λιγότερους ανθρώπους σε ηλικία εργασίας.

Ο δείκτης θνησιμότητας

Ο δείκτης θνησιμότητας και ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα αυξήθηκαν επίσης το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Οι αρχές ανέφεραν ποσοστό θανάτων 7,87 ανά χίλιους ανθρώπους και 11,1 εκατομμύρια θανάτους. Το 2022 υπήρχαν 10,41 εκατομμύρια θάνατοι με ποσοστό θανάτων 7,37 ανά χίλιους ανθρώπους.

Πέρυσι, η Κίνα γνώρισε μια μεγάλη επιδημία του Covid-19, με τις μολύνσεις να σαρώνουν όλη τη χώρα από τα τέλη του 2022, μετά την απότομη χαλάρωση των αυστηρών ελέγχων για την πανδημία. Οι ειδικοί λένε ότι η Κίνα δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη στοιχεία για τους θανάτους, ακόμη και όταν οι αρχές έχουν υπερασπιστεί τη διαφάνεια των δεδομένων τους για το Covid-19.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back