ΚΟΣΜΟΣ

Κανάρια Νησιά: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του μαζικού τουρισμού

Εικόνα του άρθρου Κανάρια Νησιά: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του μαζικού τουρισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2024, 19:30
ΚΟΣΜΟΣ

Κανάρια Νησιά: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του μαζικού τουρισμού

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Τενερίφη, ζητώντας από το ισπανικό νησί να περιορίσει προσωρινά τις αφίξεις τουριστών για να ανακόψει την έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για διακοπές και την κατασκευή ξενοδοχείων που ανεβάζει το κόστος στέγασης για τους ντόπιους.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Οι άνθρωποι ζουν εδώ» και «Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθαίνει», οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζονται από περιβαλλοντικές ομάδες όπως η Greenpeace, η WWF, οι Οικολόγοι σε Δράση, οι Φίλοι της Γης και η SEO/Birdlife.

Μικρότερες πορείες πραγματοποιήθηκαν και αλλού στο νησιωτικό σύμπλεγμα και σε άλλες ισπανικές πόλεις, όλες οργανωμένες από περίπου δύο δωδεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις ενόψει της περιόδου αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών.

Οι οργανώσεις λένε ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουν προσωρινά τον αριθμό των επισκεπτών για να αμβλύνουν την πίεση στο περιβάλλον, τις υποδομές και το οικιστικό απόθεμα των νησιών και να θέσουν περιορισμούς στις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς.

Το αρχιπέλαγος των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων επισκέφθηκαν σχεδόν 14 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες το 2023, αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρχές στα νησιά ανησυχούν για τις επιπτώσεις στους ντόπιους. Ένα σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί φέτος, με το οποίο θα αυστηροποιούνται οι κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ακολουθεί τα παράπονα των κατοίκων που έχουν εκτοπιστεί από την αγορά κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3