ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Και «Ημέρα της Σλοβακίας» στα Ιωάννινα

Εικόνα του άρθρου Και «Ημέρα της Σλοβακίας» στα Ιωάννινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2021, 01:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο δελτίο Τύπου απέστειλε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων για την εκδήλωση που διοργανώνει μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών και την Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Η εκδήλωση αυτή τη φορά έχει τίτλο «Ημέρα της Σλοβακίας στα Ιωάννινα 2021».

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ανακοίνωση, στις 18:30 θα ξεκινήσει η έκθεση ζωγραφικής του Juraj Oravec. Ο ζωγράφος και εικαστικός Juraj Oravec γεννήθηκε στο Kezmarok της Σλοβακίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών στην Μπρατισλάβα και ανήκει στους πιο γνωστούς εκπρόσωπος της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στη Σλοβακία. Ζει και δημιουργεί στην πόλη Τρέντσιν της Σλοβακίας και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό.

Στις 19:00, θα προβληθεί η ταινία Spàva (The Auschwitz Report) σε σκηνοθεσία Peter Bebjak (2021, 94'). Η ταινία αναφέρεται στην  αληθινή ιστορία των Rudolf Vrba και Alfréd Wetzler, δύο Σλοβάκων Εβραίων, οι οποίοι, το 1942, οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και, χάρη στο θάρρος τους και την οργανωτικότητά τους, θεωρούνται πως έσωσαν πάνω από 200 χιλιάδες ζωές.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι: Matúš Lakoštík, αντιδήμαρχος του Ντόλνυ Κουμπίν, Iveta Hricová, πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Petra Prosňanská, πρόξενος της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Φαίδων Κουνινιώτης, επίτιμος πρόξενος, και Peter Strežo, διευθυντής Λυκείου Pavla Országha Hviezdoslava.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα θεμέλια της συνεργασίας της πόλης των Ιωαννίνων και του Ντόλνυ Κούμπιν της Σλοβακίας μπήκαν το 2020. Ξεκίνησαν συνεργασίες μεταξύ των Δημοτικών Συμβουλίων και μεταξύ του Λυκείου Pavοl Országh Hviezdoslav (Πάβολ Όρσαγκ Χβιεζντοσλάβ) στο Ντόλνυ Κούμπιν και του 3ου Λυκείου των Ιωαννίνων.

Το Ντόλνυ Κούμπιν είναι μια γραφική πόλη με περίπου 20.000 κατοίκους. Το κέντρο της διασχίζει ο ποταμός Οράβα, ο οποίος χωρίζει την πόλη στα δύο. Βρίσκεται στη Βορειοδυτική Σλοβακία, στα σύνορα με την Πολωνία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back