ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αυξήθηκαν τα θύματα από τις πλημμύρες

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Αυξήθηκαν τα θύματα από τις πλημμύρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2023, 01:06
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων στη βόρεια περιοχή της Ιταλίας Εμίλια-Ρομάνια προκάλεσαν και ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ και έπληξαν ιδιαίτερα τη γεωργία, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της περιοχής.

Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα κατέστρεψαν την ανατολική πλευρά της περιοχής, γνωστή ως Ρομάνια, με έως και 300 κατολισθήσεις, 23 ποτάμια που υπερχείλισαν, περίπου 400 δρόμους που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και 42 πλημμυρισμένους δήμους.

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο σεισμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Εμίλια-Ρομάνια Στέφανο Μπονατσίνι, υπενθυμίζοντας τα σεισμικά γεγονότα που έπληξαν την περιοχή το 2012, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια.

Σημειώνοντας ότι έκτοτε «σχεδόν τα πάντα» έχουν ανοικοδομηθεί, ο Μπονατσίνι είπε: «Αυτή η εμπειρία μας έδειξε ότι μπορεί να γίνει και θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα (ξανά), είμαι σίγουρος γι' αυτό».

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 13 την Πέμπτη, όταν βρέθηκαν άλλα τέσσερα πτώματα. Στη μικρή πόλη Ρούσι δύο άνθρωποι, ηλικίας 73 και 71 ετών, βρέθηκαν νεκροί μαζί στο σπίτι τους, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τη γεωργική ένωση Coldiretti, περισσότερα από 5.000 αγροκτήματα βρίσκονται κάτω από το νερό στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τη λεγόμενη «Κοιλάδα των Φρούτων», καθώς και χωράφια με καλαμπόκι και σιτηρά.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης, επιπλέον των 10 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν ως απάντηση στις προηγούμενες πλημμύρες πριν από δύο εβδομάδες, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

Ήταν η δεύτερη φορά αυτό το μήνα που η Εμίλια-Ρομάνια πλήττεται από κακοκαιρία. Οι έντονες βροχοπτώσεις ακολούθησαν μήνες ξηρασίας που είχαν στεγνώσει τη γη, μειώνοντας την ικανότητά της να απορροφά νερό, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Με πληροφορίες από το Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back