ΗΠΕΙΡΟΣ

ΙΟΒΕ: Η Ήπειρος των αντιθέσεων

Εικόνα του άρθρου ΙΟΒΕ: Η Ήπειρος των αντιθέσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2024, 20:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειεςΤο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ξεκινάει (και αυτό) την προσπάθεια αποτύπωση του οικονομικού, επιχειρηματικού και αναπτυξιακού (και άλλων) προφίλ της Ηπείρου και όλων των Περιφερειών της χώρας.

Είναι όμως η πρώτη φορά που αποτυπώνονται οι μεγάλες αντιθέσεις της Ηπείρου, σε ένα σημείο, από μια καταγραφή.

Για παράδειγμα:

Η Ήπειρος έχει το τέταρτο χαμηλότερο μερίδιο απασχόλησης στη χώρα

Έχει όμως και επίδοση μεγαλύτερη του μέσου όρου των Περιφερειών, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι τα Γιάννενα ειδικά είναι στην πρώτη δεκάδα καταθέσεων στην Ελλάδα.

Το ΙΟΒΕ παρατηρεί ότι στην Ήπειρο το 2022 εμφανίζονται ο δεύτερος υψηλότερος λόγος καταθέσεων προς ΑΕΠ και τέταρτος υψηλότερος λόγος ροών επιχειρηματικών δανείων προς το ΑΕΠ.

Η οικονομική δραστηριότητα ωστόσο, είναι τρίτη από το τέλος στη χώρα, αλλά με «αναπτυξιακή δυναμική».

Κατά την περίοδο 2017-2019 αναπτυσσόταν με ρυθμό μεγέθυνσης υψηλότερο του συνόλου της χώρας, ενώ και το 2021 κατόρθωσε να ανακτήσει το προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ της. Επιπλέον, στο διμερές εμπόριο, η περιφέρεια εμφανίζει ένα θετικό ισοζύγιο αγαθών το 2021, καθώς και έναν υψηλό ρυθμό μεταβολής των εξαγωγών αγαθών το διάστημα 2017-2021.

Επίσης, η Ήπειρος σημειώνει καλά «σκορ» στην κοινωνική ένταξη: έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχιας στη χώρα, αλλά και το δεύτερο χαμηλότερο χάσμα απασχόλησης μεταξύ των φύλων.

Από την άλλη, στον πολιτισμό, το επίπεδο απασχόλησης στον τομέα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στη χώρα.

Στη δε παραγωγή, λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, περισσότερο από το 40% της Περιφέρειας είναι αχρησιμοποίητο ή εγκαταλειμμένο και διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό στις χρήσης γης (δίκτυα-κατοικημένες περιοχές).

Ο κύριος τομέας απασχόλησης είναι ο ιδιωτικός, αυτός που συμπυκνώνεται στον κωδικό όπου βρίσκονται το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός με 28,8%.

Ακολουθεί το δημόσιο και μετά, ο πρωτογενής τομέας.

Η συνεισφορά της Ηπείρου στο ΑΕΠ είναι πολύ μικρή, τέταρτη από το τέλος, με θετική μεταβολή όμως το διάστημα 2017-2022.

Στο 3,2% και τρίτη από το τέλος, είναι και η συνεισφορά στις εθνικές επενδύσεις.

Από την άλλη, η Ήπειρος είναι η μόνη Περιφέρεια με αρνητικούς ρυθμούς κατανάλωσης και αποταμίευσης (έτη 2017-2019), αλλά βρίσκεται σε ικανοποιητική γενικά θέση (στη μέση), του ισοζυγίου αγαθών.

Η Ήπειρος είναι δεύτερη στους ρυθμούς μεταβολής εξαγωγών, με αύξηση 54,4%.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back