ΒΙΒΛΙΟ

Ίκλι Αβρίκ: Ένα βιβλίο αποδράσεων

Εικόνα του άρθρου Ίκλι Αβρίκ: Ένα βιβλίο αποδράσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2021, 10:31
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μαριάνθη Νταφούλη και οι εκδόσεις «Μωβ Σκίουρος» παρουσιάζουν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου το βιβλίο της, «Ίκλι Αβρίκ» στο Θυμωμένο Πορτραίτο, στις 19.00. Συμμετέχει η ομάδα τέχνης Α.Ν.

Η συγγραφέας γεννήθηκε το 1976 στη Λάρισα και είναι νομικός. Σήμερα μιλάει στον Τύπο Ιωαννίνων για το βιβλίο, τις μέσα και τις… πιο έξω σελίδες του.

Τι σημαίνει Ίκλι Αβρίκ;

Το «Ίκλι Αβρίκ» είναι ένα βιβλίο αποδράσεων, με την κυριολεκτική και τη μεταφορική έννοια. Στο βιβλίο οι ρομά λειτουργούν ως σύμβολο, ταυτίζονται με το «έξω», με την ελευθερία, με το πατερικό «φεύγε και σώζου». «Ίκλι αβρίκ» στη γλώσσα των ρομά σημαίνει «Βγες έξω». Η ιδέα να βάλω τον τίτλο στα ρομανί ήταν ενός καλού μου φίλου, που πια τον φωνάζω «νονό». Ύστερα «έμπλεξα» με τα λεξικά της ρομανί και κουβέντιασα με ρομά για να κάνω τη μετάφραση. Το «Βγες έξω» αποτυπώνει την κεντρική ιδέα και τη φιλοσοφία του βιβλίου. Δεν είναι τίτλος, για μένα είναι σύνθημα.

Από πού ξεκίνησε να γράφεται το βιβλίο και πού θέλει να πάει;

Συχνά σκέφτομαι ότι η ζωή του ανθρώπου κινείται γύρω από το δίλημμα ασφάλεια ή ελευθερία. Και νομίζω ότι ο καθένας μας, είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι, παιδεύεται μια ζωή ουσιαστικά μ’ αυτό το δίλημμα, σε κάθε λογής αποφάσεις. Ακόμη κι όταν πρόκειται για μια τόσο απλή απόφαση όσο το αν θα πάρεις μαζί σου ομπρέλα μια συννεφιασμένη μέρα. Αναφέρεται σ’ ένα σημείο του βιβλίου : «Αυτοί οι φόβοι που δεν εκπληρώνονται και τους κου­βαλάς μαζί σου τόσο καιρό, είναι αφόρητο βάρος, σαν μια ομπρέλα που σου βαραίνει την τσάντα μια συννεφιασμέ­νη μέρα που τελικά δεν έβρεξε.» Αυτό το δίλημμα μεταξύ ασφάλειας κι ελευθερίας κι οι δικοί μου φόβοι, που έπρεπε να ξεπεράσω, ήταν το ερέθισμα για να γράψω αυτό το βιβλίο.

Μέσα από τις σελίδες του προσπάθησα να δώσω στον εαυτό μου και στον αναγνώστη μια «κλωτσιά» προς τα έξω, με κάθε έννοια, να ξεβολευτούμε απ’ τη συνήθεια, να ξανασκεφτούμε τις προκαταλήψεις και τους φόβους μας, να δούμε το παρόν σαν ιστορική συνέχεια του παρελθόντος, να ξανατοποθετηθούμε μέσα στο συλλογικό για να λύσουμε το ατομικό. Με την ιστορία που μπλέκεται στο «Ίκλι Αβρίκ» θέλω να μιλήσω για το περιθώριο, για τους «γύφτους», για τις πόρνες, για τους «τουρκόσπορους», για τους «τρελούς» για να μαλακώσουμε και να αφήσουμε τελικά στον εαυτό μας το περιθώριο να δει και να αποδεχτεί το δικό μας «περιθώριο» που ζει εγκλωβισμένο μέσα μας, καταδικασμένο στη σιωπή και πάντοτε ανομολόγητο. Και πέρα απ’ αυτό θέλω να ψιθυρίσω στ’ αυτί των γυναικών ότι εκτός απ’ την Εύα υπάρχει και η Λίλιθ. 

Πώς συνδέεται η αφήγηση με τα γεγονότα που περιγράφονται επιγραμματικά στο οπισθόφυλλο;

Το βιβλίο αναφέρεται σε ιστορικές αποδράσεις πολιτικών κρατουμένων απ’ τα κελιά τους, στην απόδραση μιας πόρνης απ’ τους οίκους ανοχής των Βούρλων, στον μύθο της Λίλιθ που, πριν την Εύα, έφυγε απ’ τον παράδεισο αναζητώντας τη γνώση. Όλα αυτά συνδέονται, μέσα από μια κυκλική αφήγηση που κινείται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος και μέσα από μια ιστορία έρωτα, με την απόδραση των ηρώων του βιβλίου απ’ τον ανολοκλήρωτο εαυτό, τους φόβους, τις ψευδαισθήσεις και τις προκαταλήψεις τους.

Είναι καιρός για αποδράσεις;

Απ.: Κυρίως τώρα είναι καιρός για αποδράσεις, τώρα που ταλαντευόμαστε όλο και πιο συχνά γύρω απ’ το δίπολο ασφάλεια ή ελευθερία χωρίς να βρίσκουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο, που βιώνουμε την ελληνική επαρχία να μας καταδυναστεύει με τα βλέμματά της ή την μεγάλη αφύσικη πόλη να μας κάνει να ασφυκτιούμε, που βολευόμαστε μ’ ένα κρυφό χαμόγελο κάτω απ’ τα μουστάκια μας για τους άλλους που δεν τα κατάφεραν τόσο καλά όσο εμείς, που φοβόμαστε, που ξεχνάμε να κοιτάξουμε πίσω για να καταλάβουμε το παρόν, που παρόλα αυτά εξακολουθούμε να ερωτευόμαστε και να αφηνόμαστε συνειδητά σ’ αυτή την όμορφη αυταπάτη και που τελικά προσπαθούμε να εφεύρουμε μια πίστη σε κάτι γιατί έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε.  


Info

Ίκλι Αβρίκ-Μαριάνθη Νταφούλη (Μωβ Σκίουρος)

Θυμωμένο Πορτραίτο, Καποδιστρίου 20, 25/9, 19.00

Συμμετέχει η Ομάδα Τέχνης Α.Ν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back