ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιδιώτες στην αποκομιδή: Ο ανταγωνισμός δεν «δούλεψε»

Εικόνα του άρθρου Ιδιώτες στην αποκομιδή: Ο ανταγωνισμός δεν «δούλεψε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2024, 15:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο διαγωνισμός για την παροχή «υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών», με προϋπολογισμό 1.633.476 ευρώ (με ΦΠΑ), δεν προσέλκυσε τελικά πολλές εταιρίες, παρά τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, μόνο μία εταιρία συμμετείχε στον διαγωνισμό. Η εταιρία αυτή, που αναλαμβάνει να παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες, έδωσε μάλιστα έκπτωση 0%!

Οι υπηρεσίες αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου, Περάματος, Ανατολής και Παμβώτιδας για δύο χρόνια+3 μήνες. Η Δημοτική Επιτροπή, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ανέδειξε τη μοναδική συμμετέχουσα εταιρία ως προσωρινή ανάδοχο των υπηρεσιών. Η προσφυγή της δημοτικής αρχής σε ιδιώτη αποφασίστηκε, όπως είχε ειπωθεί, μετά το «πάγωμα» του προγράμματος της ΔΥΠΑ για προσλήψεις ανέργων 55-67 ετών.

Η διενέργεια του διαγωνισμού αυτού είχε δεχθεί την κριτική παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, υπήρξαν επίσης προβληματισμοί, εντάσεις και κριτική. Ωστόσο, η απόφαση ήταν ομόφωνη με την ανάγκη για καθαριότητα του Δήμου, να μπαίνει σε προτεραιότητα.

«Αν ήσαστε στη θέση μας και είχατε έναν συμμετέχοντα σε διαγωνισμό που δίνει μηδενική έκπτωση, τι θα κάνατε;» αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» Γιώργος Αρλέτος. 

Τον έντονο προβληματισμό του για τη μηδενική έκπτωση κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Στέφανος Μάντζιος, όπως και ο πρόεδρος της επιτροπής και αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας. «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη μη έκπτωση που δόθηκε. Περίμενα κι εγώ ότι θα υπήρχε περισσότερος ανταγωνισμός… Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό» είπε.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάκης Χρυσοστόμου επανέλαβε, από την πλευρά του, ό,τι είχε ξαναπεί: ότι δηλαδή ο διαγωνισμός είχε μικρότερο ετήσιο προϋπολογισμό από ό,τι ο προηγούμενος που είχε γίνει επί δημοτικής αρχής Ελισάφ, παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του μισθολογικού κόστους. Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε την πρώην δημοτική αρχή ότι είχε διπλασιάσει σχεδόν την τιμή ανά τόνο.

Το θέμα της απουσίας ανταγωνισμού συζητήθηκε πάντως αρκετά. Κι αυτό επειδή ένα βασικό επιχείρημα της δημοτικής αρχής, και δη του κ. Χρυσοστόμου, όταν αποφασίστηκε η διενέργεια του διαγωνισμού ήταν ότι αυτός θα γίνει με τέτοιους όρους θα προσελκύσει περισσότερες ενδιαφερόμενες εταιρίες. Δύο από αυτούς τους όρους ήταν ότι ο διαγωνισμός αφορούσε τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες ξεχωριστά, δεν ήταν δηλαδή ενιαίος, όπως και ότι σε αυτόν δεν προβλεπόταν να έχει η ενδιαφερόμενη εταιρία δικό της συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων.

Γιατί δεν υπήρχε τελικά συμμετοχή πλην μίας εταιρίας στον διαγωνισμό; Μια πρώτη εξήγηση του κ. Χρυσοστόμου ήταν ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον τρόπο που είχε κάνει τον διαγωνισμό, «πέτυχε να υπάρξει μονοπωλιακό καθεστώς. Κλείσανε οι μικρότερες εταιρίες και έμεινε η μεγάλη». Ο κ. Γιωτίτσας κατέθεσε και την εξήγηση περί αυτορύθμισης της αγοράς.

Ο κ. Μάντζιος επέμεινε πάντως ότι ο όρος του διαγωνισμού περί χρήσης αυτοκινήτων με πιστοποίηση Euro6 ήταν προβληματικός και φωτογραφικός. Και πάλι ο κ. Χρυσοστόμου επέμεινε ότι δεν μπορούσε να γίνει με αυτοκίνητα Euro5 ή Euro4, καθώς ο εξοπλισμός του Δήμου περιλαμβάνει κυρίως οχήματα Εuro6.

Παρέμβαση στη Δημοτική Επιτροπή έκανε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» Ελένη Ακονίδου η οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «φθηνές δικαιολογίες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3