ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ηχοτοπίο του Αώου σε ένα διαδικτυακό φεστιβάλ

Εικόνα του άρθρου Το ηχοτοπίο του Αώου σε ένα διαδικτυακό φεστιβάλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2021, 22:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ακούγεται… το ξημέρωμα στον Αώο ποταμό; Οι Volumetric Units, μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή αναμετάδοση, σε πραγματικό χρόνο, του ηχοτοπίου του Αώου, στο πλαίσιο του Reveil Festival.

Η ηχητική αναμετάδοση θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα, νωρίς το πρωί.

Το Reveil Festival οργανώνεται από το Soundcamp με έδρα το Λονδίνο, έναν διεθνή καλλιτεχνικό οργανισμό που ερευνά τις κοινωνικές, προσωπικές και περιβαντολλογικές εμπειρίες σε φυσικά οικοσυστήματα.

Σχετικά με την ηχητική περιβαλλοντολογική αναμετάδοση, η φιλοσοφία του Soundcamp είναι η εξής:

«Οι ηχητικές αναμεταδόσεις σε πραγματικό χρόνο ενισχύουν την προσπάθεια μίας αληθοφανούς και όχι προκατασκευασμένης αποτύπωσης των τοπίων και των ήχων τους, σε αντίθεση με μία στείρα προβολή των τοπίων αυτών ως απλά θεάματα και καταχωρημένα ηχητικά δείγματα. Αποτελούν δε σημαντικά τεκμήρια για δημόσιες συζητήσεις και για προβληματισμό σχετικά με τη χρήση/εκμετάλλευση της γης και του δημόσιου χώρου».

Στο πρότζεκτ για τον Αώο με τον τίτλο «Aoos Soundscape» από τους Volumetric Units, σημαντική είναι η συμβολή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΛΓΟ «Δήμητρα») που υλοποιεί ερευνητικό έργο στην περιοχή του ποταμού χρησιμοποιώντας αισθητήρες καταγραφής ήχου με την υποστήριξη της Ηuawei (μέσω του έργου «Tech for All»), της Wind Hellas και της Rainforest Connection (ΜΚΟ, ΗΠΑ).

Η αναμετάδοση θα γίνει από το ακουστικό δίκτυο του έργου αυτού στις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Μαΐου (Κυριακή του Πάσχα). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο λόγος που η αναμετάδοση θα γίνει τόσο νωρίς το πρωί είναι ότι θα περιληφθεί σε μία ηχητική μίξη με online εκπομπές από διάφορα ηχοτοπία ανά τον κόσμο, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή τoυς ήχους του ξημερώματος, γνωστό και ως Dawn Chorus (η χoρωδία της Αυγής).

Οι Volumetric Units απευθύνουν πρόσκληση σε φίλους της ακουστικής οικολογίας αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να βιώσει ηχοτοπία από όλη τη Γη, σε πραγματικό χρόνο, να συντονιστεί στον σύνδεσμο Reveil festival Streams:
http://streams.soundtent.org/2021/streams (Volumetric Units - Aoos river profile:
http://streams.soundtent.org/2021/streams/utc2_ioannina).

Οι Volumetric Units είναι: Μαρία Αράπκουλε, Λίνα Γερομιχάλη, Στέλλα Γιαννακούδη, Λευτέρης Δελημπάσης, Εύα Εξηντάρα, Χάρις Ιασωνίδη, Αναστάσης Καρράς, Βερενίκη Κοντοδήμου, Σοφία Κοτσώνη, Μιχάλης Κωταΐδης, Χρήστος Μαρής, Δημήτρης Μπατσής, Άννα Πρίτση και Ρενέβη Πολονύφη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back