ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηπειρώτες ευεργέτες και λόγιοι σε προσωπογραφίες

Εικόνα του άρθρου Ηπειρώτες ευεργέτες και λόγιοι σε προσωπογραφίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2020, 21:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής με τίτλο «Με αυτούς οδηγούς, προχωράμε…» συμμετέχει στις γιορτές των 200 χρόνων από το 1821 το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Η έκθεση θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο: από 15 Ιουλίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021. Και οι «οδηγοί» είναι οι ηπειρώτες ευεργέτες και λόγιοι, προσωπογραφίες των οποίων δημιούργησαν διάφοροι καλλιτέχνες.

«Το ιστορικό φαινόμενο του ευεργετισμού, ο Ηπειρωτικός Διαφωτισμός, η Λογιοσύνη, οι Σχολές των Ιωαννίνων συνέβαλαν αποφασιστικά στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων… Τα Ιωάννινα παρουσιάζουν λαμπρή πνευματική παράδοση αιώνων. Υπήρξαν το σημαντικότερο κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Τα Ιωάννινα διέπρεψαν με τις Σχολές τους οι οποίες κατέχουν στην ιστορία των γραμμάτων αναμφισβήτητα την πρώτη θέση. Οι Σχολές ιδρύθηκαν και λειτούργησαν με χρήματα των ευεργετών, κυρίως εμπόρων της εποχής. Στις Σχολές αυτές δίδαξαν σεβάσμια ονόματα αοιδίμων ανδρών. Λογιώτατοι άνδρες και συγγραφείς διάσημοι ήταν και οι μαθητές των Σχολών. Μερικούς από τους ευεργέτες και τους λόγιους αυτούς, ανέλαβαν να απεικονίσουν στα έργα τους γιαννιώτες σημαντικοί ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, οι περισσότεροι των οποίων ζουν και εργάζονται στα Γιάννινα» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι: Βλαχοπούλου Μιράντα, Γκοντού Ελένη, Γούση Δήμητρα, Κέλλης Αντώνης, Λάμπρου Χρήστος, Λιτσοπούλου Μαρία, Μπενάκη Άννα, Ναυρόζογλου Λένα, Νουτσοπούλου Πέννυ, Σέλιος Οδυσσέας, Σταύρου Βασίλειος, Τσιούρης Γεώργιος, Έφη Χλίτσιου.

Το Ίδρυμα Γκανή αναφέρεται και στη συνδρομή δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: του Παναγιώτη Νούτσου, ομότιμου καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, και του Κωνσταντίνου Πέτσιου, καθηγητή της Ιστορίας της Φιλοσοφίας.

*Η Ζωσιμαία Σχολή όπως τη φιλοτέχνησε ο χαράκτης-γλύπτης Δημήτρης Τσιρογιάννης τον οποίο το Ίδρυμα ευχαριστεί


Ίδρυμα Γκανή: Σούτσου 26, τηλέφωνο:2651036517, email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back