Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος: 21.300 άνεργοι

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: 21.300 άνεργοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2020, 17:03
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα ποσοστά της ανεργίας στην Ήπειρο παραμένουν πάνω από το 16%, παρά τη μικρή μείωση στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι του πρώτου τριμήνου, κατά το οποίο είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η ανεργία αυξήθηκε σε όλη τη χώρα κατά 0,5%.

Στην Ήπειρο, η ανεργία κατά το ίδιο διάστημα μειώθηκε, από 17,5% σε 16,6%, με το εξής όμως «παράξενο» χαρακτηριστικό: Ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1.900 άτομα, ο αριθμός των «μη ενεργών» αυξήθηκε κατά 4.500 άτομα. Η Ήπειρος συνεχίζει να έχει το μικρότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού στη χώρα, καθώς εργάζεται το 44,4% του πληθυσμού της. Εκεί είναι και το ουσιαστικότερο πρόβλημα, όπως επίσης και στους όρους εργασίας, οι οποίοι χειροτερεύουν συνεχώς και για πολλούς εργαζόμενους.

«Πρώτη» στην ανεργία πάντως, η Ήπειρος δεν είναι. Στο β’ τρίμηνο, πρώτο είναι το νότιο Αιγαίο με το «εκκωφαντικό» 26,6%. Η Ήπειρος είναι μόλις Πέμπτη από το τέλος στο σχετικό πίνακα, χωρίς όμως αυτό να λέει και πολλά πράγματα, λόγω ακριβώς του πολύ μικρού ποσοστού καταγεγραμμένου εργατικού δυναμικού.

Επίσης, η ανεργία (και στην Ήπειρο) έχει αυξηθεί από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (από το 16% του Β’ τριμήνου 2019). Τότε βέβαια, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού ήταν μεγαλύτερο (46,7%).

Η έντονη αίσθηση της «απόσχισης» της εργασίας, εντείνεται από τις πανδημικές συνθήκες και τις νέες, ελαστικότερες σχέσεις που έχει εγκρίνει ήδη νομοθετικά η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ, στα στοιχεία της δεν περιλαμβάνει στους ανέργους τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών (επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία), αυξήθηκε μεν λίγο σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά παραμένει χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3