Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος: 21.300 άνεργοι

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: 21.300 άνεργοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2020, 17:03
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα ποσοστά της ανεργίας στην Ήπειρο παραμένουν πάνω από το 16%, παρά τη μικρή μείωση στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι του πρώτου τριμήνου, κατά το οποίο είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η ανεργία αυξήθηκε σε όλη τη χώρα κατά 0,5%.

Στην Ήπειρο, η ανεργία κατά το ίδιο διάστημα μειώθηκε, από 17,5% σε 16,6%, με το εξής όμως «παράξενο» χαρακτηριστικό: Ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1.900 άτομα, ο αριθμός των «μη ενεργών» αυξήθηκε κατά 4.500 άτομα. Η Ήπειρος συνεχίζει να έχει το μικρότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού στη χώρα, καθώς εργάζεται το 44,4% του πληθυσμού της. Εκεί είναι και το ουσιαστικότερο πρόβλημα, όπως επίσης και στους όρους εργασίας, οι οποίοι χειροτερεύουν συνεχώς και για πολλούς εργαζόμενους.

«Πρώτη» στην ανεργία πάντως, η Ήπειρος δεν είναι. Στο β’ τρίμηνο, πρώτο είναι το νότιο Αιγαίο με το «εκκωφαντικό» 26,6%. Η Ήπειρος είναι μόλις Πέμπτη από το τέλος στο σχετικό πίνακα, χωρίς όμως αυτό να λέει και πολλά πράγματα, λόγω ακριβώς του πολύ μικρού ποσοστού καταγεγραμμένου εργατικού δυναμικού.

Επίσης, η ανεργία (και στην Ήπειρο) έχει αυξηθεί από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (από το 16% του Β’ τριμήνου 2019). Τότε βέβαια, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού ήταν μεγαλύτερο (46,7%).

Η έντονη αίσθηση της «απόσχισης» της εργασίας, εντείνεται από τις πανδημικές συνθήκες και τις νέες, ελαστικότερες σχέσεις που έχει εγκρίνει ήδη νομοθετικά η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ, στα στοιχεία της δεν περιλαμβάνει στους ανέργους τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών (επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία), αυξήθηκε μεν λίγο σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά παραμένει χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back