ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Πέτυχαν καθαρό κέρδος ενέργειας στην αντίδραση πυρηνικής σύντηξης

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Πέτυχαν καθαρό κέρδος ενέργειας στην αντίδραση πυρηνικής σύντηξης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2023, 13:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν καθαρό ενεργειακό κέρδος (η παραχθείσα ενέργεια ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποίησαν τα λέιζερ) σε μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης για δεύτερη φορά μετά από μια ιστορική ανακάλυψη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore που εδρεύει στην Καλιφόρνια επανέλαβαν την ανακάλυψη σε ένα πείραμα στο National Ignition Facility (NIF) στις 30 Ιουλίου που παρήγαγε υψηλότερη ενεργειακή απόδοση το προηγούμενο πείραμα, δήλωσε εκπρόσωπος του εργαστηρίου, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων συνεχίζεται. 

Η επιστήμη της πυρηνικής σύντηξης βασίζεται στη σύγκρουση δύο ατόμων μεταξύ τους σε πολύ υψηλή ταχύτητα και στη μετατροπή της ενέργειας που απελευθερώνεται σε ηλεκτρική για φθηνή και καθαρή ηλεκτροδότηση.

Η προσέγγιση αυτή, η οποία προκαλεί τη θερμότητα και το φως του ήλιου και άλλων άστρων, έχει χαιρετιστεί ως μια τεράστια δυναμική ως βιώσιμη πηγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έκανε λόγο για «μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη δεκαετιών που θα ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο στην εθνική άμυνα και το μέλλον της καθαρής ενέργειας».

Η ενέργεια σύντηξης δημιουργεί την προοπτική άφθονης καθαρής ενέργειας: οι αντιδράσεις δεν απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου ή ραδιενεργά υποπροϊόντα αποβλήτων. Ένα μόνο χιλιόγραμμο καυσίμου σύντηξης, το οποίο αποτελείται από βαριές μορφές υδρογόνου που ονομάζονται δευτέριο και τρίτιο, παρέχει τόση ενέργεια όση 10 εκατ. χιλιόγραμμα ορυκτών καυσίμων. Αλλά χρειάστηκαν 70 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη να μετατραπεί σε βιώσιμες μονάδες παραγωγής ενέργειας - και δεν πρόκειται να λύσει την κλιματική κρίση - αλλά χαιρέτισαν τις τελευταίες ανακαλύψεις ως απόδειξη ότι η δύναμη των άστρων μπορεί να αξιοποιηθεί στη Γη.

Φωτογραφία: Lawrence Livermore National Laboratory



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back